kakvo nas ljeto čeka?

'Ove godine imamo 30 posto više požara, strahujemo da se ne ponovi 2017. U Istri je suša ekstremna, a vegetacija može biti smrtonosna klopka za stanovništvo'

14.07.2022 u 23:07

Bionic
Reading

Požari bjesne Dalmacijom, velika šteta na području Zatona i Rasline u zaleđu Vodica. Izgorjele kuće, vozila i nasadi. Stotine vatrogasaca iz svih krajeva Hrvatske, uz pomoć zračnih snaga, stavili su vatru pod kontrolu. Kakvo nas ljeto čeka? Zašto svi kanaderi nisu spremni za protupožarnu sezonu? Glavni uzrok požara je ljudski faktor. Trebaju li kazne biti strože? Na ta su pitanja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno razgovarali Slavko Tucaković, Darko Kučej, Damir Trut, Dino Kozlevac i Ivan Güttler

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković izvijestio je kako je stanje u zaleđu Vodica stabilno i otvorene vatre više nema. Rekao je da su se vatrogasci cijelu noć naljudskim naporima i uz pomoć građana borili da vatra ne prijeđe Jadransku magistralu i obilaznicu oko Vodica te Jadriju. Dodao je kako su cijelog dana dežurali 342 vatrogasca i 96 vozila.

Tucakovića zabrinjava činjenica da je 30 posto više požara ove godine. Bojazan je da se ne ponovi 2017. godina koja je bila strašna.

'Ove je godine bilo 50714 požara raslinja što je 70 posto više u odnosu na prošlu godinu', naglasio je Tucaković u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Dodao je i da je u ovom požaru materijalna šteta velika te da će proces obnove trajati godinama.

Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite, rekao je da su građani pružili pomoć vatrogascima. 'Oni su čuvali svoju imovinu, čuvali su svoje kuće i srećom, nikome se ništa nije dogodilo', naglasio je i dodao kako sustav civilne zaštite funkcionira na takav način.

Na pitanje, jesmo li se dobro pripremili za sezonu, Trut je rekao kako je dalmatinsko zaleđe zaraslo u različito raslinje. Kako kaže, za to nisu odgovorne samo Hrvatske šume, već tu ima i privatnog zemljišta i zemljišta za koja se ne zna čije je vlasništvo.

'Sve je to potencijalno opasno glede požara i stvara velike probleme vatrogascima u gašenju požara', istaknuo je.

Na pitanje koliko je naleta bilo potrebno da se požar stavi pod kontrolu, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile Darko Kučej je rekao kako su kanaderi učinili 40 sati naleta kanadera i air traktora. 'Izazovi su bili veliki. Mi smo u početku angažirani s dva kanadera, a kako se požar širio sa zemaljskim snagama, dali smo maksimum', naglasio je.

'Posade kanadera polijeću unutar 30 minuta od signala za polijetanje. Mi smo poletjeli u tom periodu i radili smo sa zemaljskim snagama maksimalno taktički. 855 protupožarna eskadrila, kao dio HRZ-a, vodi 1. i 2. stupanj održavanja što se svodi na dnevne i tjedne preglede. Treći stupanj održavanja su godišnji pregledi koji se rade u Velikoj Gorici. 90 posto aktivnosti kanadera i air traktora je povezano sa slanom vodom, što iziskuje izazove u održavanju', rekao je Kučej.

  • +56
Posljedice požara na području Rasline Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac rekao je kako je u Istri suša ekstremna i vegetacija je pogodna za izazivanje požara, što se i vidi. Dnevno je 4-5 požara gori na otvorenom području.

'Požari su kompleksni kada ulaze u naselja. Vegetacija ugrožava stambene objekte, ljude i imovinu', rekao je Kozlevac i dodao kako vatrogasci ne mogu utjecati na to koliko će vegetacija utjecati, a kako kaže, ona može biti smrtonosna klopka za stanovništvo.

Spomenuo je kako je Hrvatska organizirala vatrogasnu službu. Formirala je Hrvatsku vatrogasnu zajednicu kao središnje državno tijelo i to je omogućilo da vatrogasci imaju 'škare i platno. Pojednostavilo je to procedure, angažiranje ljudi.

'Vlada RH je imala razumijevanje za organizaciju sustava', istaknuo je.

Kozlevac je, što se tiče hidrantske mreže, naglasio da je ona neusporedivo bolja nego što je bila prije deset godina. Kako kaže, velika su ulaganja u nju, no oo što može biti problem je održavanje.

'Što se tiče vode, ona je počela biti problem. Mi nismo za sada primijetili problem za snabdijevanje vatrogasnih vozila iz hidrantske mreže, ali to ne znači da ga neće biti. Svi se moramo ponašati domaćinski prema vodi i sačuvati je ne samo zbog životnih potreba, nego i zbog požara koji nam se mogu desiti', istaknuo je.

  • +14
Suša u Italiji Izvor: EPA / Autor: RICCARDO ANTIMIANI

Kolege sinoptičari najavljuju nastavak ovog sušnog razdoblja, rekao je klimatolog Ivan Güttler.

'Trenutno imamo situaciju u zapadnoj Europi, veliki požari - Portugal, Španjolska, Francuska. Za otprilike tjedan dana se u Velikoj Britaniji očekuju temperature iznad 35 neke od prognoza ukazuju na mogućnost i temperatura preko 40 stupnjeva celzijusa. Pratit ćemo razvoj tog toplinskog vala, hoće li on recimo za desetak dana doći u naše krajeve.

Ono što DHMZ prvenstveno radi u slučaju protupožarne obrane svake godine je izrada procjena rizika od požara otvorenog tipa, od požara raslinja. Nekoliko dana unaprijed i nekoliko tjedana unaprijed. Taj sustav funkcionira već nekoliko godina, mi ga razvijamo i nadam se da pomaže ovim stvarno hrabrim ljudima na terenu, rekao je Güttler.