SVAĐA BIVŠIH SUBORACA NA SUDU

'Sram te bilo, lažove jedan! Instruirao te je Milijan Brkić'

25.09.2012 u 17:19

Bionic
Reading

Suočavanjem trojice bivših pripadnika ATJ Lučko koji su različito svjedočili i jedan drugoga oštro optuživali za davanje lažnog iskaza danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje za ratni zločin u selu Grubori 1995. za koji se terete Frano Drljo i Božo Krajina, također bivši policijski specijalci.

Krunski svjedok optužbe, Branko Balunović, koji je kao i ostali sudjelovao u akciji 'čišćenja' terena nakon akcije 'Oluja', ustrajao je u tvrdnjama da je prvooptuženi Drljo kao zapovjednik odgovoran za ubojstvo šest starijih srpskih civila.

No, kako je sve što zna čuo od bivših suboraca Marijana Šoše i Igora Radočaja koji ustraju da je Balunović instruiran i da laže, sudac Zdravko Majerović suočio ih je u sudnici zagrebačkog Županijskog suda.

'Sram te bilo, lažove jedan! Nikada nisam bio u tvojoj kući', tvrdio je Šoša nekadašnjem suborcu Balenoviću na njegove riječi da mu je upravo kod njega doma ispričao kako je Drljo osobno ubio dvoje ljudi i kasnije prijetio očevicima zločina.

Balunović tvrdi da je nakon zločina u Gruborima viđen i nekada trećeoptuženi u ovom slučaju Igor Beneta kako 'krvav izlazi iz šume i traži nešto da se obriše'. Beneta je, u međuvremenu, pronađen obješen u šumi, a postupak protiv njega je obustavljen.

Na optužbe da laže Balunović je mirno odgovarao kako zna da su u strahu, no Šoša i Radočaj su i dalje tvrdili da govore istinu te da je Balunović zajedno sa zapovjednicima Josipom Čelićem i Stjepanom Žinićem instruiran od strane tadašnjeg zamjenika ravnatelja policije i današnjeg glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića

Šoša je tvrdio i da Balunović ima svoju 'sliku svega toga' te da se nakon zločina 'dan ili dva kasnije vratio dolje i lažirao izvješća zajedno s Josipom Čelićem'.

'Gospodo, tko od vas dvojice ne govori istinu', upitao je sudac nakon prvog sučeljavanja Balunovića i Šošu, no obojica su uvjeravala da laže drugi.

Tvrdnju o pisanju lažnih izvješća i nizu sumnjivih okolnosti u ovom slučaju obrana ističe od početka suđenja, a uvjereni su da je i istraga bila pod 'političko-obavještajnim utjecajem'.

Tužiteljstvo, pak, to odbacuje pa se nedavno usprotivilo Drljinom puštanju iz pritvora. Ipak sud ga je krajem kolovoza pustio da se brani sa slobode ističući da je kvaliteta osnovane sumnje protiv Drlje donekle poljuljana jer nema neposrednih očevidaca da je počinio zločin.

Drugooptuženi Krajina na slobodi je od srpnja. Suđenje se novim svjedočenjima nastavlja 6. studenoga.