hitna situacija

Sputnik V uskoro i u Hrvatskoj? Konzultacije već obavljene, rusko cjepivo moglo bi u primjenu diljem Europe

26.01.2021 u 22:43

Bionic
Reading

Može li i Hrvatska napraviti ono što je napravila Mađarska, dakle kupiti rusko ili neko drugo cjepivo mimo dugotrajne europske procedure odobrenja?

Jedina nadležna institucija za taj odgovor je Hrvatska agencija za lijekove u kojoj oprezno kažu da redovnu proceduru ne možemo preskočiti, ali ako je riječ o hitnoj situaciji ili izvanrednom stanju kakvo je proglasila Mađarska, to bismo i mi mogli napraviti.

>>> Srbija postaje proizvođač cjepiva Sputnik V, moguća distrubucija po jugoistočnoj Europi

"Mađarska je dala odobrenje za takozvanu hitnu primjenu, odnosno odobrila je privremeno korištenje pojedinih serija ne odobrenog cjepiva. Znači to nije standardno odobrenje, odnosno registracija cjepiva za koje je uobičajeno potrebno puno više podataka i provjera", kaže za RTL Maja Bašić iz Hrvatske agencije za lijekove i dodaje:

"Da bi se cjepivo odobrilo za Hrvatsku i ostale članice EU, treba se pokrenuti centralizirani postupak odobravanja pri Europskoj agenciji za lijekove. Prema dosad dostupnim informacijama, proizvođač Sputnik V proveo je neobvezujuće konzultacije pri Europskoj agenciji za lijekove vezanu za mogućnost odobravanja. S obzirom na interes vjerujemo da bi proizvođač mogao uskoro pokrenuti postupka odobravanja za promet u Europskoj uniji", poručuje Bašić.