POJAČAN VAL

Spriječen ilegalni prijelaz migranata u Hrvatsku, krijumčar se opirao uhićenju

30.11.2022 u 16:12

Bionic
Reading

Pripadnici Granične policije BiH spriječili su ilegalni prijelaz petorice migranata u Hrvatsku iz BiH kod Posušja te uhitili krijumčara koji se tome opirao, izvijestila je u srijedu ova državna policijska agencija, čije statistike govore o pojačanome migrantskom valu u zadnja tri mjeseca

Petorica turskih državljana zaustavljena su u vozilu prigodom pokušaja njihova krijumčarenja preko državne granice u mjestu Viru kod Posušja. Njih je državljanin BiH (I.S.) pokušao prevesti vozilom s talijanskim prometnim oznakama.

Po nalogu dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH osumnjičeni je uhićen i protiv njega će biti pokrenut postupak zbog počinjenog kaznenog djela krijumčarenja osoba. On se prigodom uhićenja opirao te je tek nakon više policijskih upozorenja odbacio nož, zbog čega ga se tereti i za napad na službenu osobu.

Istodobno državljani Turske će biti ispitani kao svjedoci, nakon čega će biti predani Službi za poslove sa strancima BiH koja će odlučiti o njihovom deportiranju iz zemlje.

Migranti najčešće u Republiku Hrvatsku nastoje ući uzduž Save i sjeverozapadnog dijela BiH, a daleko rjeđi su takvi pokušaji na području Hercegovine.

Granična policija BiH je u nedavnome izvještaju upozorila kako je u posljednja tri mjeseca zabilježen povećan broj migranata u odnosu na prošlu godinu. Od početka godine pripadnici Granične policije BiH odvratili su više od 5.400 osoba od pokušaja nezakonitog prijelaza državne granice, od čega se također najviše odnosi na kolovoz, rujan i listopad.

Prema izvješću agencije FRONTEX-a, najaktivnija prema EU je zapadnobalkanska migrantska ruta, preko koje je u listopadu broj migranata porastao za 159 posto u odnosu na isti mjesec 2021.