MESIĆEVA OPROŠTAJNA ZABAVA

'Spreman sam i dalje služiti svojoj domovini'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.01.2010 22:09
  • Objavljeno 29.01.2010 u 20:02
Milanović, Kosor, Mesić i Josipović

Milanović, Kosor, Mesić i Josipović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markicevic

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić večeras je na svom oproštajnom primanju u hotelu Antunović rekao da odlazi s dužnosti predsjednika Republike, ali da je spreman i dalje služiti svojoj domovini uvijek i svuda gdje će se pružiti prilika da to uradi.

"A ostajem spreman služiti i stvari regionalne suradnje, mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, na europskom kontinentu i u cijelom svijetu. Nisam umoran i voljan sam i dalje raditi", istaknuo je Mesić u svom oproštajnom govoru pred nekoliko stotina uzvanika među kojima su uz ostale bili premjerka Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, novoizabrani predsjednik Republike Ivo Josipović, ministri, saborski zastupnici te članovi diplomatskog zbora.

Istaknuo je da je u svom desetogodišnjem razdoblju dužnost predsjednika RH obnašao najbolje što je mogao i znao. A činjenica da je dva puta pobijedio na izborima dokazuje da su građani koji su mu poklonili svoje povjerenje prepoznali njegovu politiku i da su je prihvaćali.

"Ima ovdje mnogo onih s kojima sam radio i surađivao, ima i onih s kojima se u nekim razdobljima nisam slagao s kojima se o ovom ili onom pitanju ne slažem ni danas. No, nikada nisam one koji su razmišljali drugačije od mene smatrao neprijateljima. Oni su bili ili su to danas još politički neistomišljenici i suparnici", rekao je Mesić

Pritom je naglasio da je neprijateljima, i to ne osobnim, nego neprijateljima Hrvatske, smatrao, i smatra, samo one, koji svojim rigidnim stavovima predstavljaju prepreku na putu napretka naše zemlje koji nas vuku natrag umjesto da nas guraju kako bismo još brže išli naprijed. Istaknuo je da s takvima zajednički jezik nikada nije ni tražio niti nalazio niti će to ikada učiniti.

Osvrćući se na svoj desetogodišnji mandat, rekao je da je želio u svom mandatu izvući Hrvatsku iz međunarodne izolacije i uvesti je u euroatlantske integracije. "Danas, mi smo članica Atlantskog saveza, na pragu smo EU i iza nas je dvogodišnji mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekao je.

Rekao je kako je želio pomoći stvaranju svijesti o potrebi regionalne suradnje bez obzira na sve ono što se na prostoru bivše Jugoslavije događalo u nedavnoj prošlosti. Danas imamo dobre, pa i vrlo dobre odnose sa svim našim susjedima, bez obzira na određeni broj otvorenih pitanja. A ako u odnosima s nekima od njih ima zastoja ili problema to je, siguran sam, prolaznoga karaktera, kazao je Mesić.

Rekao je da je želio zaustaviti i trend demoniziranja antifašizma i koketiranja s neoustaštvom te je ocijenio da u tome nije uspio do kraja. "Naime, mislim da taj posao još nije završen. Ali činjenica da se antifašistički korijeni odnosno temelji današnje hrvatske države više ne navode samo za vanjsku upotrebu, govori o velikim pomacima koji su i tu ostvareni", rekao je Mesić dodavši da će na tom području raditi i dalje.

Također, želio sam nametnuti spoznaju da svojstvo žrtve, a mi smo nedvojbeno bili žrtva u nametnutom ratu u kome smo obranili svoju neovisnost, ne daje pravo da od drugih pravimo žrtve, rekao je. "Tražio sam da se utvrdi odnosno prizna odgovornost, i to individualna, za počinjena nedjela, pa i zločine i sa hrvatske strane, i nedavno i u daljoj prošlosti, kako bi suzbio svaki pokušaj konstruiranja kolektivne krivnje", kazao je Mesić. Ocijenio je da su ostvareni veliki pomaci u pozitivnom smjeru u suradnji s Haškim sudom i suđenjima za ratne zločine pred hrvatskim sudovima, kao i načinu na koji se počinje tretirati povijest 2. svjetskog rata. "Mada, i to moram reći, otpora još ima, žilavih i agresivnih, i siguran sam da će ti otpori s mojim odlaskom s dužnosti predsjednika biti pojačani", kazao je Mesić.

Rekao je da je u svom mandatu želio u Hrvatsku vratiti vladavinu prava i učiniti je pravnom državom. "Tu sam najmanje zadovoljan jer je trajalo dugo i predugo dok smo napokon počeli odmotavati klupko korupcije i organiziranog kriminala. Ipak, u posljednje je vrijeme krenulo i siguran sam da će započeti procesi biti nastavljeni", istaknuo je predsjednik Mesić, koji je završivši govor i pozdravljajući se s uzvanicima, bio ganut do suza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi