OBJAVLJENO ŠPIJUNSKO IZVJEŠĆE

Sprega Hypo banke i hrvatskih političara

21.07.2009 u 13:34

Bionic
Reading

Tjednik Nacional je objavio da posjeduje tajno izvješće o poslovanju Hypo Alpe Adria banke. Riječ je o ekskluzivnom dokumentu koji otkriva niz detalja o bivšim i sadašnjim njezinim čelnicima i njihovim kontaktima u hrvatskim poslovnim i političkim krugovima, zatim opisuje način na koji je ta banka ušla na hrvatsko tržište te koje su osobe iz hrvatskog javnog života imale najveći utjecaj na poslovanje te banke

Dokument sadrži i brojne informacije o najpoznatijim klijentima banke, među kojima se nalazi i Vladimir Zagorec. O tom se dokumentu u posljednje vrijeme često govorilo u obavještajnom miljeu Hrvatske, ali i nekih susjednih zemalja, ali dosad nije bilo potvrde da takav dokument uopće postoji.

Tajno izvješće ima 80-ak stranica, a sastavili su ga, po svemu sudeći, pripadnici obavještajne zajednice u privatnom aranžmanu, vjerojatno kao podizvođači posla za neku konzultantsku tvrtku.

Izvješće je pisano poput trilera, donosi mnoge intrigantne informacije, a osobe koje su ga dostavile Nacionalu tvrde da je izvješće napravljeno za potrebe njemačke Bayerische Landesbanke nedugo nakon što je postala suvlasnik Hypo Alpe Adria banke.

Tvrdi se da su novi vlasnici Hypo Alpe Adria banke trebali takvo izvješće kako bi se precizno upoznali s time što se u njoj događalo prije, kako bi se prekinula dotadašnja poslovna praksa te kako bi se banku lakše stavilo na solidne temelje i popravilo njeno poslovanje, koje je ozbiljno poljuljao bivši menadžment banke, što je u Hrvatskoj izazvalo brojne kontroverze, a u Austriji čak i parlamentarnu istragu.

U tom su dokumentu, primjerice, opsežno opisani poslovi u kojima su sudjelovali Robert Ježić, danas suvlasnik Diokija i Novog lista, savjetnik banke Milan Naperotić, poduzetnik Walter Wolf, tvrtka Saboli za koju se tvrdi da je pod patronatom Tomislava Karamarka, aktualnog ministra policije.

Rohatinski želi obuzdati Hypo banku, Sanader to želi osujetiti

Također je navedeno da se guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću i tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu požalio da Hypo Alpe Adria banka iz depozitnog novca u pasivi banke, što je novac hrvatskih građana, daje kredite privatnim osobama, a zatim se knjiži kao dioničar kroz hipoteke i to prelijeva u aktivu banke. Rohatinski je tražio od Sanadera i Mesića da pokrenu inicijativu za promjenu zakona koji to omogućavaju.

Dok se Mesić javno opredijelio za program Rohatinskog, Sanader se javno nije distancirao, ali je, otkriva Nacional, preko sebi odanih ljudi iz bankarskih struktura predbacivao Rohatinskom da problem politizira, da HNB ionako ima prevelike ovlasti koje će nakon izbora trebati mijenjati jer ne može nekakav guverner HNB-a kvariti odnose s prijateljskim državama. Uoči pokretanja afere Vladimira Zagorca i Hypo banke, Rohatinski je, stoji u tajnom izvješću, iscrpno informirao Mesića o nalazima i provjeravanjima poslovanja Hypo banke u Hrvatskoj do 2007. godine, koji su bili vrlo negativni. To je navodno Mesića uvjerilo da je na pravom tragu u slučaju Zagorca, Ivića Pašalića, obitelji Tuđman i drugih za koje se sumnja da su opljačkali Hrvatsku, istaknuto je.

Kutlinih 800 tisuća maraka za Sanadera

U dokumentu koji posjeduje Nacional također je istaknuto da je 'savjetnik banke Milan Naperotić sredio da se odobri kredit za stan zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pod izrazito povoljnim uvjetima jer se preko Bandića sređuju poslovi u Zagrebu'. Bandić je pomogao Hypo banci da kupi nedovršeni objekt CIMOS-a na Ljubljanskoj (sada Zagrebačkoj) aveniji. Naperotiću je Ivić Pašalić dao informaciju da je Ivo Sanader 1995. i 1996. godine uzeo 800 tisuća maraka provizije od Miroslava Kutle, što mu je pomoglo da od Hypo banke dobije kredit od četiri milijuna maraka. Naperotiću su poznati detalji oko Pašalićevog kredita od 20 milijuna eura i kredita Vladimira Zagorca od 260 milijuna eura. Također je preko posrednika sređivao da nakon provedenog nadzora u Hypo banci koji su izvršili Hanfa i Hrvatska narodna banka, Ivo Sanader sugerira državnom tužitelju Mladenu Bajiću da se izvješće dotjera i 'očisti' zbog eventualnih napada u izbornoj godini ili na Hypo Alpe Adria banku ili na Ivu Sanadera

Slučaj Hypo banke u Hrvatskoj je aktualiziran nakon što je članica Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcijeIngrid Antičević Marinović (SDP) postavila pitanje što je s istragom protiv čelnika Hypo banke u Austriji čiji tragovi vode do Hrvatske. Ministar Ivan Šimonović joj je tada odgovorio da hrvatsko i austrijsko državno odvjetništvo surađuju vezano uz slučaj sporne banke.

Sanaderov nagli odlazak iz Vlade i politike povezivao se upravo s cijelim nizom afera povezanih s Hypo bankom. O tome je cijeli niz tekstova s različitim teorijama objavio portal Necenzurirano.com