BIVŠI NJEMAČKI KANCELAR NA METI

Sporno pijateljstvo Putina i Schroedera

27.03.2014 u 18:49

Bionic
Reading

Lavina kritika srušila se na bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera jer je stao u obranu bliskog prijatelja Vladimira Putina ukazavši na moguće opasnosti od međunarodne izolacije ruskog predsjednika koji je ukrajinski poluotok pripojio Rusiji

U valu kritika na račun 69-godišnjeg Schroedera koji se u obrani Moskve suprotstavio službenom stajalištu njemačke vlade, napose se ističe da on prima 250.000 eura kao predsjednik upravnog odbora mješovitog poduzeća u kojem je ruski naftni div Gazprom.

'Schroeder je u velikom sukobu interesa', on 'širi propagandu Kremlja i svima je jasno da je plaćen kao glasnogovornik Rusije', kaže Manuel Sarrazin (Zeleni) iz Vanjskopolitičkog odbora njemačkog parlamenta.

Ne misle svi tako. Philipp Missfelder, parlamentarni stručnjak za vanjsku politiku iz konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel, drži da prijateljstvo bivšeg kancelara s ruskim liderom treba iskoristiti kao važan kanal za dijalog.


'Uopće ne mislim da njihovo prijateljstvo šteti Njemačkoj' te se 'nadam da Schroeder može iskoristiti svoj utjecaj da pomogne Njemačkoj', kaže Missfelder. Njemački kancelar od 1998. do 2005. Schroeder je Putinov najbolji prijatelj na Zapadu iz doba kada su se obojica suprotstavila američkoj invaziji na Irak 2003.

Schroeder odbacuje da njegove veze s Moskvom utječu na njegova politička stajališta te je za list Die Zeit objasnio da su NATO i Europska unija bili neosjetljivi prema ruskim interesima i potaknuli su krizu stavljajući pred Ukrajinu izbor između Zapada ili Rusije. 'Izbor 'ili-ili' nikako nije dobar za Ukrajinu s obzirom na njezinu kulturnu podijeljenost', kaže Schroeder.

Bivši njemački kancelar usprotivio se i Zapadnim sankcijama ruskim dužosnicima te izbacivanju Rusije iz skupine G8. Čak je podržao argument Kremlja koji je aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima usporedio s NATO-vom intervencijom na Kosovu 1999., u kojoj je i sam sudjelovao.

"Poslali smo naše zrakoplove u Srbiju i zajedno s NATO-om ispustili bombe na suverenu državu bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a', rekao je Schroeder te objasnio: "Zato sam vrlo oprezan kada treba baciti kamen na bilo koga'.

Njemačke gospodarske veze s Rusijom snažnije su od takvih veza drugih velikih zapadnih sila. Njemačka je najveći kupac ruskog plina te je mnogo opreznija od svojih partnera u politici prema Moskvi.

Schroederove veze s Putinom nadilaze poslovne veze i on je za njemački list Die Zeit objasnio kako razumije da Putin želi ojačati Rusiju i njezino gospodarstvo.

'(On) vjeruje da prema Rusiji treba postupati kao i prema Sjedinjenim Državama, na istoj ravni', piše Reuters te iscrtava svojevrstan psihološki profil Schroedera koji je odrastao u siromaštvu da bi zatim zavolio društvo bogatih i moćnih.

Schroederovi pristaše brane njegovu ulogu i odbacuju navode o sukobu interesa, jer on je danas na mjestu savjetnika, a takve pozicije često preuzimaju umirovljeni njemački političari da bi radili u industriji.

'Za one koji vjeruju da je važno održavati dijalog s Putinom, Schroeder postupa ispravno', a tomu se protive oni koji žele oštrije sankcije.

Valja naglasiti da Schroeder nije osamljen u kritici Zapada. I dvojica bivših kancelara Helmut Schmidt i Helmut Kohl ocijenila su da zapadna politika prema Rusiji zbog ukrajinske krize nije bila inteligentno vođena. No kritike na njihov račun izostale su, moguće zato što njih dvojica nisu poslovno vezana uz Gazprom niti prijateljstvom uz Putina.