MAČAK U VREĆI

Sporan temelj za daljnji dogovor o granici!

15.09.2009 u 20:42

Bionic
Reading

Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU-a nije bio izviješćen da će se pregovori o hrvatsko-slovenskoj granici nastaviti na temelju drugoga Rehnova prijedloga od 15. lipnja, koji u Hrvatskom saboru nije prihvaćen, izjavila je u utorak u Zagrebu predsjednica toga odbora Vesna Pusić

ZAGREB - To je "nešto što odboru nije bilo poznato, niti smo u parlamentu znali... da će se pregovori... nastaviti na temelju dokumenta od 15. lipnja ove godine, a to je drugi Rehnov prijedlog koji u parlamentu nije prihvaćen", rekla je Pusić u izjavi za novinare nakon zatvorene sjednice Nacionalnog odbora.

Po njezinim riječima, u vezi s tom temom bit će još dosta posla u parlamentu i u usklađivanju stajališta zato što taj dokument hrvatski parlament još nije prihvatio.

"To proceduralno znači, po mom mišljenju, da je za nas jedino moguće da Hrvatska stoji na pozicijama koje je parlament prihvatio, a Slovenija stoji na drugim pozicijama, i iz tih pozicija ćemo pregovarati", rekla je Pusić.

"MVPEI je izdao priopćenje u kojem spominje dokument od 15. lipnja kao temelj za daljnji dogovor o granici. To je sporno, po mom mišljenju", kazala je Pusić.

Vijest da su zastupnici dvaju odbora slovenskog parlamenta u utorak popodne poduprli dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om te tako omogućili da švedsko predsjedništvo EU-a može sazvati pristupnu konferenciju za Hrvatsku, Pusić je nazvala odličnom.

Tijekom 2010. Hrvatska ima izgleda završiti pregovore, a to ovisi o tome kako će se spremiti u ključnim temama, ocijenila je Pusić. "Za nas je svakako ključno uznapredovati u reformi pravosuđa, a ključne su reforme u poljoprivredi u kojima je još puno posla, što se pregovora tiče", istaknula je.

Na pitanje novinara o suradnji s Haaškim sudom, Pusić je rekla da je dobila dojam iz razgovora s nizozemskim ministrom pravosuđa da se počinje prihvaćati argumentacija vezana uz dostupnost topničkih dnevnika i individualnu odgovornost za uništavanje određenih dokumenata.