ULAGANJE U VUKOVAR

Spor oko hotela Dunav: Investitor inzistirao na neboderu ekstremne visine od 200 metara

10.09.2020 u 21:08

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija odbacilo je u srijedu tvrdnje Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista da Ministarstvo opstruira inozemno ulaganje u vukovarski hotel Dunav koji se nalazi u „C zoni“ zaštite kulturno-povijesne cjeline grada Vukovara.

Ministarstvo je na upit Hine navelo da je temeljem postojeće konzervatorske podloge koja je sastavni dio važećeg Urbanističkog plana uređenja šireg središta grada jasno utvrđeno da je prihvatljiva kako obnova tako i izgradnja novoga hotela koji osim konzervatorskih uvjeta može zadovoljiti sve zadane kriterije, uvjete i potrebe investitora.

Uz to, kažu u Ministarstvu, u slučaju potrebe za većom površinom planom omogućeno je i povećanje površine za izgradnju na susjednim česticama koje su također vlasništvo grada Vukovara.

Ministarstvo, međutim napominje da je investitor proteklu godinu inzistirao isključivo na građevini tipa neboder koji je od definicije povećane katnosti te izmjene projekta na 125 metara ukupne visine postajao sve viši i viši da bi na kraju završio s predloženom ekstremnom visinom od 200 metara, umjesto razmatranja mogućih drugačijih, prihvatljivih oblika izgradnje istog sadržaja na toj lokaciji.

„Ne uvažavajući postojeći Urbanistički plan uređenja 'Šire središte grada' UPU-1, izrađen u skladu s postojećom Konzervatorskom podlogom, inzistira se na prihvaćanju Izmjena konzervatorske podloge radi izgradnje ekstremno visoke građevine u neposrednoj blizini najuže povijesne jezgre”, rekli su u Ministarstvu, navodeći da se time Konzervatorski odjel u Vukovaru dovodi u poziciju odobravanja stručno neprihvatljivog zahvata zasnovanog na subjektivnoj zamisli, bez ikakve poveznice s cjelovitim i sustavnim stručnim planiranjem urbanog razvoja Vukovara.

U Ministarstvu kažu također da izmjena konzervatorske podloge za II. izmjene i dopune urbanističkog plana, osim pregleda povijesnog razvoja područja nije utvrdila relevantne i stručno utemeljene prostorne urbanističko-arhitektonske analize u smislu utjecaja građevine tipa neboder na obalnu zonu Vukovara i njegovu povijesnu jezgru.

Jedina izmjena odnosi se na formulaciju da se uvjeti za novu izgradnju na lokaciji Hotela Dunav propisuju UPU-om, ali Izmjene konzervatorske podloge ne donose argumentirane parametre koje proizlaze iz stručnih analiza prema kojima bi se eventualne izmjene UPU-a mogle prihvatiti.

„Predlaganjem ovakvog projekta jasno je vidljivo da investitor ne želi uvažiti zakonsku prostorno-plansku regulativu, niti postojeći Urbanistički plan uređenja „Šire središte grada“ UPU-1 koji je izrađen u skladu s postojećom Konzervatorskom podlogom”, zaključuju u Ministarstvu.

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista optužio je u četvrtak Ministarstvo kulture da opstruira inozemno ulaganje u vukovarski hotel Dunav, koji je već 15 godina u derutnom stanju jer nakon mirne reintegracije investitor PIK Vupik, u sklopu Agrokora, nije obnovio hotel.

“Grad Vukovar je sredstvima koja su bila osigurana iz EU-a za gradove stradale u ratu kupio zgradu hotela i odlučio je prenamijeniti u društveni centar. U međuvremenu su se pojavili privatni investitori iz Švicarske, Hrvati iz BiH, koji se godinama bave hotelskim biznisom. Iskazali su želju za kupnju derutne zgrade i uplatili 1,1 milijuna kuna, uz obvezu da će uplatiti ostatak od deset milijuna kuna, a nakon toga krenuti u izgradnju nove zgrade”, rekao je na konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.