DUG KOSORIČINE VLADE

Spomenik pobjede u Kninu još nije do kraja plaćen

21.06.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Spomenik hrvatske pobjede 'Oluja '95' koji je izgrađen i svečano otkriven 5. kolovoza 2011. u Kninu do danas nije plaćen. Prema izvođaču radova, zagrebačkoj tvrtki Graditelj svratišta, ostao je dug od čak 2,5 milijuna kuna koje je trebala pokriti Vlada Jadranke Kosor

Povjerenstvo koje je osnovala Kosoričina vlada trebalo je osigurati još 2,5 milijuna kuna za no ono se u godinu dana nije ni jednom sastalo, pa sada Gradu Kninu kao potpisniku ugovora s izvođačem prijeti da teret duga podmiri sam iz ionako siromašnog proračuna, piše Novi list

Ukupna vrijednost spomenika, od samog početka, od ideje do realizacije, iznosi 7,9 milijuna kuna. Vlada je dala 2,8 milijuna kuna, donacijama je prikupljeno 1,3 milijuna, organizacijom call centra 500 tisuća kuna, a dio su dali Grad Knin i Fond za zaštitu okoliša. No, za zatvaranje financijske konstrukcije nedostaje 2,5 milijuna kuna. Grad sam ne može ispoštovati tu financijsku obavezu jer bi ugrozili funkcioniranje jedinice lokalne samouprave, kazala je gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Preostala potrebna sredstva za spomenik, podsjeća Rimac, trebala su se osigurati donacijama, poziv je upućen svim javnim poduzećima i većin tvrtkama u Hrvatskoj, no mnoge nisu niti odgovorile, a neke koje su obećale, poput HŽ Holdinga i IGH-a, na koncu ništa nisu uplatile.

'Razgovarao sam sa gradonačelnicom Knina više puta o tome i, s obzirom na situaciju, na besparicu, a sa željom da se dugovi podmire, ministarstvo će poduzeti sve što može da pomogne. S obzirom da će sada krenuti podjela 20 milijuna kuna braniteljskim udrugama, jedna od ideja jest da im predložimo da se odreknu od svojih 10 posto iznosa i proslijede ga Gradu Kninu', kazao je ministar branitelja Predsrag Matić.