KOSOR DEMANTIRALA ŠPEKULACIJE

Spomen-područje Ovčara neće biti prodano

14.10.2009 u 20:57

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor odlučno je večeras demantirala prodaju Spomen-područja Ovčara o čemu se špekulira u medijima, nakon što je otvoren natječaj za prodaju poljoprivrednog kombinata Vupik u čijem se sastavu nalazi i to spomen-područje.

ZAGREB - Odlučno tvrdim da spomen-područje Ovčara neće biti prodano, to je sada riješeno, a oko njegove zaštite angažiralo se i Ministarstvo kulture, rekla je premijerka Kosor u intervjuu u središnjem Dnevniku HTV-a, a u povodu sto dana njezine vlade.

Ministar kulture Božo Biškupić izjavio je večeras za Hinu kako je Ministarstvo kulture zaštitilo Spomen-područje Ovčaru, te da Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija i država Hrvatska imaju pravo na kupnju tog spomen-doma temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Ministarstvo kulture, naglasio je Biškupić, skrbi o spomenicima kulture u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji od početka agresije na Hrvatsku sve do danas, a to će činiti i ubuduće.

Premijerka Kosor nadalje je, kao najveći posao koji predstoji pred Vladom nakon odrađenih prvih 100 dana, izdvojila donošenje proračuna za 2010., reformu državne uprave, rješavanje problema likvidnosti, vraćanja dugova i posebno završetak privatizacije brodogradnje.

Kosor je odbacila mogućnost promjena u Vladi do donošenja proračuna za 2010. "Ovo je dobar tim, s kojim sam donijela mnoge teške odluke", rekla je istaknuvši da do donošenja proračuna za iduću godinu ne želi nikakve promjene.

Osvrnuvši se na današnju raspravu u Hrvatskom saboru o vrijeđanju na stadionima, istaknula je da se tom obliku divljaštva pod hitno treba stati na kraj te da će s timu vezi već idućeg tjedna krenuti s izmjenama zakona kojima bi se pooštrile kazne te odredilo prekidanje utakmice u slučaju izgreda.

Među ostalim prioritetima, izdvojila je bolju učinkovitost pravosuđa i sprječavanje korupcije u javnoj nabavi. Najavila je i centralizaciju javne nabave koja bi trebala biti dovršena do donošenja proračuna za 2010. "Javna nabava obavljat će se samo kroz jedno tijelo, što će omogućiti uštede, ali će biti i snažna poluga u borbi protiv korupcije", rekla je Kosor dodavši da je u tu svrhu osnovano i povjerenstvo na razini Vlade.