ukupno 856

Splitsko-makarskoj nadbiskupiji vraćeno 211 matičnih knjiga

17.03.2022 u 13:54

Bionic
Reading

Čak 211 crkvenih matičnih knjiga ​iz Splita, Makarske, Sinja, Trilja, Imotskog, Ciste Provo, Solina, Trogira i Vrlike ​vraćeno je u četvrtak Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, nakon što je poslije Drugoga svjetskog rata oduzeto ukupno 856 matičnih knjiga iz te nadbiskupije

​Crkvene matične knjige, oduzete Katoličkoj crkvi nakon Drugoga svjetskog rata, vratio je splitsko-makarskom nadbiskupu i metropolitu monsinjoru Marinu Barišiću župan Blaženko Boban.

​Kako se moglo čuti, riječ je o četvrtini oduzetih matičnih knjiga nakon Drugoga svjetskog rata 1946. godine koje je danas preuzela Splitsko-makarska nadbiskupija​, i to 211 matičnih knjiga od ukupno 856.

Župan Blaženko Boban tom je prilikom rekao da su današnjom predajom verificiranih matičnih knjiga počeli ispravljati nepravdu prema Crkvi, ali i ispunili zakonsku obvezu od 13. listopada 2005. utemeljenu na sporazumu Svete Stolice i Vlade RH o vraćanju matičnih knjiga.

​"Prije dvije godine državni ured, gdje su ove matične knjige bile pohranjene, pripojen je županijama u cijeloj Hrvatskoj​ nakon, čega sam dao nalog da se započne s procesom vraćanja matičnih knjiga", rekao je župan Boban.

Istaknuo je kako zahvaljujući župnicima i Crkvi, mnogi od nas gradimo svoju povijest.

"To su knjige u kojima je baš svatko zapisan kao i povijest zaseoka, obitelji i kuća. One se danas vraćaju stvarnom vlasniku", poručio je Boban i najavio da će se vratiti i ostale knjige​.

Nadbiskup Marin Barišić je istaknuo kako je danas počela humana i pravedna inicijativa i ispravak povijesne nepravde te vraćanje otetih matica i drugih knjiga Crkvi. Rekao je kako vjeruje da će se taj proces nastaviti, te da će u jedno pristojno, dogledno vrijeme u svojim prostorijama imati sve matice i knjige koje su im oduzete​.

"Mi ćemo ih kao jedno blago, duhovno, kulturno koje su za nas svete knjige, pohraniti u prostorima koje smo za njih već pripremili. U planu imamo sagraditi jedan centar gdje bi okupili sve te knjige i druge povijesne arhive i dokaze koji su zanimljivi pod vidom povijesti, duhovnosti i crkvenosti. Nadam se da će se i to jednog dana ostvariti", rekao je mons. Barišić.

Podsjetio je da matice sadržavaju naš identitet i osobnu kartu, i to ne samo nas u Domovini, nego i Hrvata koji su se iselili u Ameriku, Kanadu i Australiju i koji svake godine dolaze u crkvene arhive tražiti svoja obiteljska stabla.

Odgovarajući na novinarska pitanja, mons. Barišić je rekao da je u Hrvatskoj nakon Drugoga svjetskog rata Crkvi oduzeto oko 20 tisuća matičnih knjiga, koje su se dosad počele vraćati u Porečku i u Dubrovačku biskupiju.