APEL ZA POMOĆ

Splitski Ukrajinci predlažu uspostavu humanitarnog vlaka

03.03.2022 u 17:59

Bionic
Reading

Župan Blaženko Boban primio je četvrtak članice Udruge za ukrajinsku kulturu Dalmacije "Cvit" Lidiju Serebrenikovu te Hannu i Viktoriju Kuzminu, koje su u razgovoru s njim predložile uspostavu humanitarnog vlaka do ukrajinske granice.

"Razgovarali smo o pomoći ukrajinskom narodu u ovoj teškoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi. Dotaknuli smo se brojnih tema i načina na koje možemo pomoći te smo dogovorili nastavak suradnje i iduće korake", rekao je župan Blaženko Boban, koji je Ukrajinke primio s pročelnikom kabineta Davorom Pavićem.

Hanna Kuzmina je rekla da su županu Bobanu predložile uspostavu humanitarnog vlaka koji bi vozio do granice Ukrajine i koji bi putem po Hrvatskoj prikupljao humanitarnu pomoć za Ukrajince, a nakon što bi se ta donacija predala Ukrajincima, njime bi se u Hrvatsku prevezla djeca, majke, trudnice i starije osobe.

Hanna i njezine kolegice smatraju da je to logičnija i štedljivija opcija od sadašnje u kojoj Ukrajinci i ostali u Hrvatskoj u privatnom aranžmanu osobnim automobilima, autobusima i kombijima onamo prevoze pomoć, a zatim žene i djecu u Hrvatsku. Istaknula je da je njihovoj teritorijalnoj obrani najviše potrebna zaštitna oprema te lijekovi za prvu pomoć. Prema njihovim spoznajama, od početka rata u ukrajinskim bunkerima rodilo se 56 djece.

Hana je istaknula da Putin neće stati te da svijet može i mora zaustaviti Treći svjetski rat. Ukrajina treba pomoć, zavapila je.

Udruga "Cvit" prikuplja socijalnu i vojnu pomoć za potporu Ukrajincima u ratu s Rusijom, a građani zainteresirani za pomoć na poveznici https://bit.ly/3KvodJp mogu vidjeti što ukrajinskim borcima za slobodu najviše nedostaje.

Udruga za ukrajinsku kulturu Dalmacije "Cvit" osnovana je u ožujku 2014., a predsjednik joj je Yurko Holodovich.

Cilj te udruge jest razvijati kulturne i društvene odnose između Hrvata i Ukrajinaca te ujedinjenje Ukrajinaca koji žive u Hrvatskoj, navodi se na njihovim stranicama.

Prioriteti su joj stvaranje uvjeta za daljnji razvoj ukrajinske kulture i jezika te upoznavanje svih zainteresiranih za povijest, književnost i kulturu Ukrajine u Dalmaciji.