STIŽE VLADIN POVJERENIK?

Splitski SDP u isto vrijeme izašao iz vlasti i ostao u njoj

26.10.2016 u 15:17

Bionic
Reading

Tri i pol godine nakon dolaska na vlast i samo šest mjeseci uoči lokalnih izbora splitski SDP odlučio je da je ipak u oporbi: Donio je odluku da svi članovi stranke imaju istupiti iz nadzornih odbora i upravnih vijeća u koje ih je postavio njihov bivši stranački kolega Ivo Baldasar

Odluku su objavili na konferenciji za novinare na kojoj je pred novinare simbolično stalo svih petero vodećih splitskih SDP-ovaca, pripadnika različitih struja, valjda kako bi demonstrirali jedinstvo. Ipak, kako tportal doznaje, nije sve tako idilično: dio članova na sjednici Gradskog odbora žestoko je zatražio da se odluka o povlačenju iz vlasti proširi i na direktore gradskih tvrtki imenovane po stranačkoj liniji, zatim na one koji su po istom principu zaposleni, kao i na samu zamjenicu gradonačelnika Aidu Batarelo koja je nakon raspuštanja ipak odlučila ostati u stranci, ali i na vlasti.

'Raspravljalo se, ali ne idemo u tom smjeru', kazao je za tportal novopečeni predsjednik splitskog SDP-a Darko Parić. Sama Batarelo na konferenciji za novinare objasnila je da neće dati ostavku 'jer nije bitna ona, nego grad i njegovi građani' te zato što želi 'dovršiti SDP-ove projekte na kojima radi tri i pol godine'.

'Ni dosadnu knjigu ne ostavljam na pola, pa neću ni projekte. Želim sutra ponosno hodati kroz grad', kazala je, dok je Parić objasnio da njezina ostavka nema smisla jer je izabrana na izborima, dok se SDP-ovi direktori neće povlačiti iz gradskih tvrtki jer mahom imaju menadžerske ugovore.

Splitsko pitanje svih pitanja idućih mjeseci bit će usvajanje gradskog proračuna za iduću godinu: postoji realna opasnost da ono propadne, što znači da bi u mjesecima uoči lokalnih izbora gradom upravljao povjerenik. SDP se ovdje također nalazi udosta šizofrenoj situaciji - s jedne strane najavljuje da će se ponašati kao oporba i da sumnjaju kako će gradonačelnik ponuditi kvalitetan dokument, a s druge strane njihova dogradonačelnica Batarelo direktno sudjeluje u izradi proračuna.

'Tamo gdje bude SDP, tamo će biti i dogradonačelnica', rezolutno i nejasno poručio je Parić.

Konferencija o partijskim kadrovima u gradskim tvrtkama i ustanovama došla je u pravo vrijeme jer je upravo ovih dana otkriveno da je tvrtka Stanouprava posljednjih mjeseci u tri navrata dala pozajmicu od ukupno 600.000 kuna tvrtki Jukić-dam, odnosno poduzeću koje je u partnerskim odnosima s gradonačelnikovim prijateljem i donatorom Stipom Mađorom. I Uprava i Nadzorni odbor Stanouprave, u kojoj prevladavaju SDP-ovi kadrovi, glume iznenađenost, jednako kao i sam Mađor, kojega je Baldasar također postavio u Nadzorni odbor. Nitko ništa ne zna, a 600.000 kuna po svemu sudeći uzeto je iz sredstava pričuve s privatnih računa splitskih zgrada

'Saznali smo iz medija za te informacije. Mislim da to ne treba propitkivati stranka, nego druge institucije, ali naći ćemo se s direktorom tvrtke Šundovom da nam to razjasni', kazao je Parić.

Kako tportal doznaje, drugi donedavni partner u splitskoj gradskoj vlasti HNS prije dva tjedna odlučio je da neće povući svoje ljude iz gradskih nadzornih odbora i upravnih vijeća, navodno zbog stabilnosti gradskih tvrtki, ali će se do kraja mandata odreći svih naknada koje oni ondje primaju. Otprilike 2.000 kuna po glavi svakog mjeseca.