glas opozicije

Splitski SDP: Koalicija HDZ-a i Kerumova HGS-a kamuflira svoj nerad

22.09.2020 u 14:56

Bionic
Reading

Predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur ocijenio je u utorak da vladajuća koalicija u Splitu - HDZ i Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma - svojim navodnim sukobom kamuflira svoj nerad i loše vođenje grada.

Kotur je to rekao dan nakon što je - zbog nedostatka kvoruma - odgođena sjednica Gradskog vijeća jer su je vijećnici HGS-a bojkotirali zbog, kako su rekli, pogrdnog blaćenja Splita na stranici "Dnevna doza splitskog nereda" koja se koristi sloganom "Split je k...", te su zatražili hitnu zabranu tog slogana i kazneno gonjenje njegova autora Bojana Ivoševića.

Po Koturovu tumačenju, vladajuća koalicija u Splitu, HDZ i Kerumov HGS, tretiraju taj grad kao plijen koji se dijeli, a sukob odgovara i gradonačelniku Andri Krstulović Opari kako bi "kamuflirao ono što nije napravio". "I njemu je Kerum izgovor, a Kerumu je izgovor Opara i onda planiraju izaći pred svoje birače navodno čisti", dodao je Kotur.

"Krstulović Opara se stalno pravda da mu Kerum ne da raditi, a Kerum stalno kritizira Oparu. Kerum se ponaša kao vladajuća oporba po sistemu 'palac dolje, ruke gore' u Gradskom vijeću. Povremeno izazove ovakav navodni skandal, a kasnije se sve riješi i glasa se za sve najvažnije odluke", istaknuo je Kotur i dodao kako gradonačelnik Krstulović Opara u Kerumu ima "idealan vječni alibi".

Na upit raspada li se jučerašnjim bojkotom HGS-ovih vijećnika koalicijska vlast HDZ-a i HGS-a u Splitu, Kotur je odgovorio kako je sadašnja gradska vlast dio trgovačkog dogovora. "Ova gradska vlast se nikad nije ni sastavila kako treba, sastavila se isključivo kao dio trgovačkog dogovora. Ne možemo govoriti o raspadu nečega što je od početka bilo raspadnuto", izjavio je Kotur.

Član splitskoga Gradskog odbora SDP-a Danijel Kukoč je istaknuo kako je Split talac koalicije HDZ-a i HGS-a. "Ta koalicija s jedne strane radi u stranačkom interesu, a s druge strane u privatnom interesu - sve na štetu javnog interesa", ustvrdio je.

Po Kukočevim riječima, sadašnja vlast u Splitu razvoj grada temelji isključivo na turizmu, a epidemija koronavirusa je pokazala koliko je turizam problematična grana gospodarstva. "Razvoj Splita ne može se temeljiti samo na turizmu", poručio je Kukoč.

Na upit kako će se splitski SDP pozicionirati na skorašnjim izborim za novo vodstvo SDP-a Hrvatske, Kotur je odgovorio da će svaki član s pravom glasa imati slobodu i pravo na vlastitu procjenu.

Kandidate za to mjesto ne vidi kao međusobne neprijatelje, nego kao osobe koje traže bolje rješenje za SDP i Hrvatsku. "Ja sam sa svim kandidatima detaljno razgovarao, nisam dao javnu podršku nikomu, ali kolege unutar stranke će znati koga podržavam, s tim da smatram kako nije potrebno da to iznosim i široj javnosti", rekao je Kotur.