JUGO UBILO BUNT

Splitski prosvjed uz Tita, Crkvu i 'zelene'

16.03.2011 u 19:55

Bionic
Reading

Mizernih tridesetak prosvjednika, uključujući desetak radnica propalog Uzora, okupilo se na novom splitskom antivladinom prosvjedu. Olujno jugo i iritirajuća kiša ionako su potpuno ispraznili grad, nigdje žive duše, pa se nije ni očekivao odaziv veći od nekoliko desetaka najžilavijih

Ovaj put dominirao je transparent 'Živio socijalizam, dolje robovlasnički kapitalizam', viđena je i Titova slika, a pred kamere je stao predsjednik Zelene liste Lovro Rumora. Traži regionalizaciju Hrvatske, zaštitu prirodnih resursa i poticanje malog i srednjeg poduzetništva.

Mala povorka odlučila se na uobičajenu rutu (Riva - Županija - Županijski sud - HDZ), no prije toga navratili su do Biskupove palače, kako bi poruku nezadovoljstva uputili i Crkvi. Ondje ih je dočekale aktivistica udruge 'Volim Hrvatsku', koja je prije samo sedam dana bila na istoj strani s prosvjednicima, pa počela nabrajati imena svećenika koje su u Drugom svjetskom ratu pobili partizani i četnici. Mali verbalni incident zaustavila je policija.

Povorka se zaustavila i ispred Zavoda za zapošljavanje. Snage reda cijelo vrijeme budno su pratile prosvjednike.

Nove antivladine demonstracije u Splitu održat će se u subotu u 18 sati, istovremeno s prosvjedima u petnaestak hrvatskih gradova.