srebrenopruga napuhača

Splitski Institut za oceanografiju ima važno upozorenje: Kod Pašmana ulovljena otrovna riba, konzumacija može biti fatalna

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 09.02.2022 19:36
  • Objavljeno 09.02.2022 u 19:34
Srebrenopruga napuhača

Srebrenopruga napuhača

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su važno upozorenje o otrovnoj vrsti ribe koja je ulovljena blizu Pašmana

Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita poslali su važno upozorenje o otrovnoj vrsti ribe koja je ulovljena u blizini otoka Pašmana. Riječ je o invazivnoj srebrenoprugoj napuhači, napisali su koja sadrži potentan otrov i uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe, a ponekad i smrt.

Naglašavaju kako konzumacija ove ribe može biti fatalna.

Iz splitskog Instituta napominju kako ova vrsta ribe ima i jaku čeljust s oštrim zubima, pa i ugriz mmože uzrokovati ozbiljne ozlijede.

Važno upozorenje Instituta za oceanografiju i ribarstvo Splita prenosimo u cjelosti:

'Prije koji dan, kod otočića Košara pored Pašmana, ulovljena je otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus).

Ova vrsta sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, ponekad i smrt. Ukoliko je ulovite, rukujte s njom pažljivo, po mogućnosti izbjegnite direktan kontakt.

Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne ozlijede.

Ponavljamo - KONZUMACIJA MOŽE BITI FATALNA!

Za sada se, na sreću, još uvijek radi o rijetkom posjetitelju našeg mora, no edukacija o opasnostima koje neke vrste napuhača donose sa sobom, vrlo je važna.

Zahvaljujemo Juraju Jurićevu na ovoj dojavi i molimo Vas da nas obavijestite o svakom susretu s ovom ribom zbog važnosti praćenja njene pojavnosti u Jadranu.', napisali su na Facebooku. 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!