jednoglasna podrška

Split prihvatio nagodbu s državom o kupalištu Bačvice

23.03.2023 u 21:02

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće u četvrtak je jednoglasnom podrškom 29 nazočnih vijećnika prihvatilo zaključak o nagodbi s RH, da se država odriče naplate 80.000 eura troškova dosadašnje tri parnice u vezi s poslovnim prostorima na kupalištu Bačvice koje je Grad izgubio, a Grad se odriče nastavka parnica s državom

Tri od 18 parnica je Grad izgubio i nastavkom parničnih postupaka i na preostalih 15 poslovnih prostora nagomilali su se troškovi koje Grad mora podmiriti za te parnice jer, kako je rečeno, nema izgledala da Grad dobije u svoju korist te parnice.

"Tih 18 poslovnih prostora je još 2011. godine pravomoćno uvršteno u pomorsko dobro Republike Hrvatske, a njihova je vrijednost oko 2,4 milijuna eura. To znači kako su ti objekti vlasništvo Republike Hrvatske a ne Grada Split koji je izgubio te prostore još 2011. i nitko se iz Grada nije na to žalio", rekla je večeras pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Maja Đerek.

Podsjetila je kako je 2014. godine Gradsko vijeće, na temelju materijala u kojem uopće nije pisalo da je pravomoćnim aktom 2011. utvrđeno kako su oni u režimu pomorskog dobra, dodijelilo gradskoj tvrtki "Splitska obala" na upravljanje te poslovne prostore.

"Prije tri mjeseca ušli smo u pregovore s Državnim odvjetništvom i zatražili smo sklapanje sudske nagodbe o dosadašnja tri spora, tako što će se država odreći  naplate 80 tisuća eura njihovih troškova, a Grad Split će otrpjeti upis tih prostora u zemljišne knjige u režimu pomorskog dobra", rekla je Đerek. 

Dodala je kako se vode i pregovori da  se što više smanje troškovi tvrtki "Splitska obala" koja je upravljala  prostorima na pomorskom dobru.  Dogradonačelnik Bojan Ivošević je dometnuo kako na pomorskom dobru "Splitska obala" nije imala pravo zarađivati te da ju je na to upozorila Carinska uprava Ako iznajmljujete prostor na pomorskom dobru, kao što je to radila "Splitska obala", onda će vam Carinska uprava naplatiti kaznu, rekao je Ivošević.

To znači kako Carinska uprava može zaračunati kaznu "Splitskoj obali" za devet godina koliko je do sada upravljala poslovnim prostorima na pomorskom dobru na Bačvicama, te se vode pregovori da u sklopu nagodbe naplata tih troškova, kako je rekle Đerek, bude što manja.