BIG BROTHER

Split će postaviti kamere u centru grada i na autobusnim stanicama

06.04.2018 u 15:58

Bionic
Reading

Grad Split pokreće projekt postavljanja sigurnosnih kamera na frekventnim lokacijama u centru, kao i kamera za nadzor prometa na dvadesetak najopterećenijih autobusnih stanica, najavio je za tportal savjetnik gradonačelnika zadužen za komunalu Ivica Grubišić. Upravo je dovršen idejni projekt i uskoro će se raspisati javni natječaj za postavljanje opreme

Kamere će pokriti sedam prostora u središtu grada poput Rive, Pjace, Peristila i Marmontove ulice, dok će se među autobusnim stanicama odabrati one na kojima je primijećeno najčešće nepropisno zaustavljanje i parkiranje. Pored toga, najavljuje Grubišić, pod nadzor će se staviti čak i najopasniji pješački prijelazi.

'Projekt je kombinacija sigurnosnog nadzora na javnim površinama i uvođenja prometnog i komunalnog reda, kako bi se osiguralo normalno odvijanje javnog prijevoza, Gradu i građanima će to biti od velike koristi', kaže Grubišić za tportal.

Sličan projekt, podsjetimo, svojevremeno je najavio i bivši gradonačelnik Ivo Baldasar, no koliko je poznato, nije se pomakao dalje od najave.

U kontrolnoj sobi u Banovini objedinjavat će se podaci, a posebno bitno jest da će snimke kamera moći služiti kao dokaz za postupanje prometnih i komunalnih redara.

'Njih ćemo također opremiti kamerama na odorama, koje će bilježiti tonski i video zapis, a putem GPS-a pratit ćemo njihovo kretanje. Snimke će se također pohranjivati i moći služiti kao dokaz na sudu. U posljednjih nekoliko mjeseci zabilježili smo četiri ozbiljna napada na naše redare i gotovo svakodnevne verbalne nasrtaje, to se mora zaustaviti', objašnjava Grubišić.

U prvoj fazi projekta predviđeno je sedam kamera u strogom centru grada i još dvadesetak na najkritičnijim autobusnim stanicama. U splitskoj gradskoj upravi imaju ambiciju provesti javni natječaj do početka špice turističke sezone.

Split parking bio je jedna od zvijezda amsterdamskog sajma Intertraffic Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Split parking