GRADSKO VIJEĆE splita

'Split će postati europska prijestolnica otpada, a kad dođu penali, opet ćemo izmisliti nekog Vučića ili Tedeschija'

16.09.2019 u 11:21

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Splita ovog ponedjeljka održat će dvije posebne tematske sjednice - prvu posvećenu gradskom odlagalištu otpada Karepovac i hapšenjima u komunalnoj tvrtki Čistoća te drugu o stanju sigurnosti na području grada - no sastančenje je počelo svađom i optužbama za opstrukciju i ponižavanje samog vijeća. Oporba, na čiju su inicijativu zakazane sjednice, nezadovoljna je jer joj nisu dostavljeni ni popis govornika ni pisani materijali na osnovi kojih će se raspravljati

Po uobičajenoj proceduri, gradonačelnik Andro Krstulović Opara trebao bi ih pripremiti, a predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić trebao bi poslati pisane pozive, ali to se ovaj put nije dogodio. Stanišić je prošlog tjedna javno upozorio Krstulovića Oparu na propust, no ovaj je odgovorio dopisom u kojemu tvrdi da bi posao pripremanja sjednice trebala obaviti - oporba.

'Nemamo materijale, bez toga ne možemo raditi. Predlažem da se sjednica prekine. Ovo je pljuska svima nama, i vlasti i oporbi. Prekinimo. Opet ću morati prijaviti Ministarstvu. Bez materijala sedam dana ne možemo se pripremiti, to je u najmanju ruku bezobrazno. Što biste vi učinili da ste u oporbi i da se netko drugi ponaša ovako?' zaprijetio je Jakov Prkić (Pametno). On je, inače, zbog nepravilnosti na prošloj sjednici također podnio prijavu Uredu državne uprave i Ministarstvu uprave.

'Ako ste tražili sjednicu, mogli ste pripremiti materijale. Vi ste sazivači, to je neprimjereno i neozbiljno tražiti. Nema smisla raditi cirkus i prolongirati sjednicu, to nema smisla', uzvratio mu je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić.

'Svaki grad koji drži do sebe mora imati pisane materijale. Prebacuje se odgovornost na oporbu i to je već uobičajena praksa, kao u slučaju problema oko Marjana. Gradsko vijeće dovodi se u poziciju da ne može raditi i ciljano se svodi na nisku razinu kako bi se svaka tema svela na što neozbiljniju raspravu', požalio se Goran Kotur (SDP). Ironično je pozvao gradsku vlast da i proračun za iduću godinu predloži bez pisanih materijala, 's jednom cifrom napisanom na škartocu'.

Nakon stanke za konzultacije ipak se odustalo od zahtjeva za prekidom sjednice i ona će se održati, pa makar i bez pisanih materijala.

  • +23
Gradsko vijeće Splita - rasprava o Karepovcu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Oporbeni vijećnici redom sipaju teške optužbe zbog afera u Čistoći, skandalozno lošeg rezultata u odvajanju otpada, neispunjenja Plana gospodarenja otpadom, nepostojanja kompostane, sortirnice, odlagališta za građevinski otpad i nejasnoća oko zbrinjavanja opasnog otpada. Vladajući vijećnici uglavnom šute.

'U Nadzornom odboru Čistoće vlada složba simbioza HDZ-a, SDP-a i HGS-a. Danas se na Karepovac dovodi otpad iz raznih gradova, a razumna gradska vlast sjela bi s predstavnicima Solina i Kaštela te naglasila da oni nemaju kompostane i sortirnice i da ne poštuju svoje obveze. Predlažemo hitno sazivanje sastanka na kojemu bi se definirale kompostana i sortirnica na njihovom području. Što se tiče biootpada, moramo ga smanjiti za 75 posto u godinu dana, a ni famozne kante nisu se podijelile, zeleni otoci se ne poštuju, otpad se nasumce odbacuje jer su ljudi frustrirani zato što se sve miješa i baca na Karepovac. Kada nam na naplatu dođu penali, opet ćemo izmisliti nekog Vučića i Tedeschija, dok će same penale plaćati građani. Ovim tempom ćemo postati europska prijestolnica smeća. Građani žele odvajati, ali grad nije uspostavio sustav, a sustav znači individualnu odgovornost', referirao je Ante Čikotić (Most).