NEISPRAVNA OPREMA

Splićanin optužen za smrt dvoje poljskih ronioca

03.06.2011 u 10:25

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je pred Općinskim sudom u Splitu podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1975.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti zbog čega je lani u rujnu u Komiži na Visu dvoje poljskih ronilaca smrtno stradalo, a dvojica su teško ozlijeđena, objavljeno je na internetskoj stranici državnog odvjetništva

Okrivljenika se tereti da je oko 11,15 sati 23. rujna 2010. u Komiži na otoku Visu, kao organizator i voditelj ronjenja, na brodicu, u kojoj se tada nalazilo trinaest poljskih ronilaca, predao na ukrcaj ronilačku bocu zapremnine 15 litara zraka pod tlakom od 200 bara, na čijem usadniku je bio ventil s mehaničkim istrošenim navojima.

Tereti ga se da je olako držao da takvom ronilačkom bocom i neispravnim ventilom neće ugroziti sigurnost poljskih ronilaca, ali se to dogodilo jer je kod pažljivog odlaganja ronilačke boce na palubu brodice zbog djelovanja tlačnog neispravni ventil izletio iz usadnika boce. Zbog toga se boca nekontrolirano kretala po palubi i udarila u četvoro poljskih ronilaca od kojih je dvoje od posljedica ozljeda umrlo, a dvojica su teško tjelesno ozlijeđena, navodi se u priopćenju.