KAMIONI U SLIJEPIM ULICAMA

Splićani se pobunili zbog gradilišta Todorićevog centra

09.04.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Stanari Riječke i Istarske, dviju ulica u samom centru Splita, pobunili su se nakon što je u neposrednoj blizini tvrtka Agrokor započela gradnju 400 milijuna kuna vrijednog 'poslovno-garažnog kompleksa'. Njih nekoliko desetaka već dva dana prosvjeduje zbog preusmjeravanja ogromne količine prometa u njihove dotad mirne ulice i ukidanja preko stotinu mjesta za parkiranje automobila, a sumnjaju da je splitska vlast pogodovala investitoru

'Tražit ćemo sastanak s gradonačelnikom, a angažiran je odvjetnik kako bi se promijenio opasni pristup gradilištu', kazao nam je jedan od stanara Ante Kegalj. Napomenuo je da oni podržavaju investicije, ali ne na štetu građana.

Gradska vlast, tvrdi, obmanula je javnost izjavama da su prosvjednici pristali na kompromisno rješenje pa se traži da teški kamioni umjesto kroz njihovu dosad slijepu ulicu dolaze do gradilišta i s njega odlaze obližnjim primjerenijim ulicama, Vukovarskom i Livanjskom. Pored toga, od gradonačelnika Baldasara traže da objavi kakvo će prometno rješenje biti na snazi nakon izgradnje samog centra, jer sumnjaju da će njihove ulice u budućnosti imati višestruko veći promet.

Tportal je zatražio službeno objašnjenje od splitske gradske uprave, no još ga čekamo. No iz Agrokorove službe za odnose s javnošću doznajemo da je spomenuti koncern samo jedan od sudionika u planiranoj investiciji pa su nam proslijedili odgovor većinskog investitora Centra Brač. 'Regulacija prometa, pa tako i oko spomenute lokacije, u nadležnosti je grada Splita i MUP-a RH. Investitor je ishodio sve potrebne suglasnosti od nadležnih tijela. No kako bi se izišlo u susret stanarima, stanari i grad Split su se usuglasili oko novog privremenim rješenjem i u tijeku je ishođenje potrebnih suglasnosti za isto, na zadovoljstvo svih uključenih strana', izjavili su.

Kompleks Ivice Todorića gradi se na mjestu na kojemu su slični sadržaji planirani još od 1996. godine. Investitor je najprije trebao biti stanoviti Marko Tepić, a projekt se službeno zvao 'Centar Bonačić' - no od svega su ostali tek dugovi i prevareni kupci koji su već bili uplatili novac za još uvijek nepostojeće poslovne prostore.

Potom vlasništvo preuzima Boris Barač, poznat kao jedan od suvlasnika propale Credo banke, no osim promjene naziva u 'Small Mall' ni on nije uspio pokrenuti stvari s mrtve točke. Prije nešto više od godine dana, u igru konačno ulazi Agrokor, a dogovor o gradnji ekspresno je postignut nakon sastanka gradonačelnika Ive Baldasara s Ivicom Todorićem.

Kako tportal doznaje, za odobravanje investitora ključna je bila promjena projekta upravo u njegovom dijelu koji se odnosi na prometna rješenja: odustalo se od gradnje pristupnih rampa centru iz obližnje Ulice Domovinskog rata, kao i od velikog pješačkog pothodnika koji bi se nalazio ispod jednog od najfrekventnijih križanja u Splitu. Centar koji se danas službeno naziva 'Brač', umjesto arhitekata Emila Šverka i Jerka Rošina, preprojektirali su Todorićevi 'kućni arhitekti' i sveli ga na dosta manje ambiciozan projekt, ali su time izbjegli i komplikacije zbog obližnjeg arheološkog nalazišta, za koje je potvrđeno da je nekoliko stotina godina starije čak i od Dioklecijanove palače.

U originalnom projektu bio je predviđen kompleks na šest etaža s tri razine garaža i 600 parkirališnih mjesta ispod zemlje. Kolike će u stvarnosti biti njegove dimenzije, doznat ćemo kad se splitska gradska uprava oglasi. Predviđeni je rok dovršetka gradnje 24 mjeseca.