N/A

Spätzle sa šugom od mesa i crnog vina

04.01.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Spätzle sa šugom od mesa i crnog vina

SASTOJCI:

(za 8 osoba)

Tijesto:
500 g oštrog brašna
2 žličice soli
100-200 ml vode
400 ml jogurta

500 g grubo mljevene govedine, od ramsteka
8 češnjeva češnjaka
100 g parmezana, svježe naribanog
170 g maslaca
800 g pelata iz konzerve
700 ml crnog suhog vina
1 žlica svježe mljevenog crnog papra
4 žlica maslinovog ulja
3 grančice svježeg origana, samo listići

PRIPREMA:

Pomiješajte brašno i sol, dodajte jogurt i dovoljno vode da se dobije glatka smjesa, gustoće slične gustom kiselom vrhnju. Dobro promiješajte da eliminirate eventualne grudice brašna.
Zagrijte dosta vode u loncu i pustite da zavre, zatim posolite. Pripremite cijedilo s velikim rupama ili još bolje tavu s rupama (za pečenje kestena) i, dok je držite iznad lonca, prebacite smjesu za wasserspätzle potiskujući žlicom, tako da tanki mali valjušci padaju u kipuću vodu. Kad čitava smjesa prođe kroz cijedilo ili tavu, kuhajte valjuške još 3-4 minute i zatim ocijedite. Sačuvajte malo vode u kojoj su se kuhale spätzle za umak.
Narežite češnjeve češnjaka na tanke ploške. Narežite rajčice na komadiće i pomiješajte ih sa sokom iz konzerve. Zagrijte maslac u velikoj dubljoj tavi, dodajte češnjak i pustite da dobije laganu boju. Dodajte rajčicu i začinite solju i paprom. Kuhajte na jakoj vatri oko 5 minuta, dodajte polovicu vina. Nastavite kuhati i dodavati vino, kako tekućina u tavi isparava. Kuhajte još 15-ak minuta dok ne upotrijebite svo vino, na kraju dodajte papar.
U drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Ubacite mljeveno meso i popržite ga na jakoj vatri dok ne dobije lijepu boju. Začinite i ubacite meso u umak od vina. Vratite na laganu vatru i kuhajte još 15 minuta. Na kraju dodajte listiće origana.
Pomiješajte valjuške s umakom i servirajte s parmezanom.