O PRESUDI GENERALIMA U SABORU

'Spašavali ste sebe, a sahranjivali generale'

04.05.2011 u 10:19

Bionic
Reading

Saborska sjednica jutros je započela stankom koju je zatražio HDSSB. Nakon 10 minuta pauze HDSSB-ov Dinko Burić zatražio je da Sabor hitno raspravi o presudi generalima. Takav zahtjev nije naišao na odobravanje

Nakon što su posebnu sjednicu na temu presude generalima prošli tjedan od predsjednika Sabora Luke Bebića zatražili branitelji koji su na Trgu bana Jelačića štrajkali glađu, posebnu raspravu jutros je zatražio i HDSSB. HDSSB-ov Burić je prije stanke podsjetio kako je od presude hrvatskim generalima prošlo već 19 dana, zbog čega smatra da je došlo vrijeme da i Sabor, kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo, 'nešto o tome konačno progovori'.

Burić je nakon stanke ustvrdio da se presudom generalima u Haagu, ali i presudom Branimiru Glavašu osudio i kriminalizirao cijeli Domovinski rat.

'Haška presuda govori o udruženom zločinačkom poduhvatu i postoji udruženi zločinački poduhvat, ali ne onaj i onakav kojeg je javno objavio Haški sud, već onaj koji nikada nije javno obznanjen. Na djelu je udruženi zločinački antihrvatski poduhvat čiji je cilj kriminalizacija Domovinskog rata kao temelja stvaranja samostalne, neovisne i suverene hrvatske države. Haški sud je političkom presudom Anti Gotovini i Mladenu Markaču označio kraj Domovinskog rata zločinačkim poduhvatom. Hrvatski sud je političkom presudom Branimiru Glavašu označio početak Domovinskog rata zločinačkim poduhvatom', kazao je Burić, prozvavši Mesića, Račana, Sanadera, Šeksa, Kosor, Josipovića i Mladena Bajića dijelom tog antihrvatskog zločinačkog poduhvata.

S time se nije složila HNS-ova Vesna Pusić, koja je Buriću poručila 'da se individualni zločini ne identificiraju kao Domovinski rat.'

HDZ-ov Andrija Hebrang podsjetio je da je Sabor donio čak dvije deklaracije koje se tiču Domovinskog rata i Oluje te da bi službeno saborsko ponavljanje ili donošenje nekog novog sličnog dokumenta samo štetilo generalima.

'Sigurno da je teško slušati ovih dana o tome kako je hrvatska strana obrane činila ratni zločin i ubijala civile, a ni riječi ne čujemo o tome da je agresor ubio u Hrvatskoj preko osam tisuća civila. Povijest neće pisati odluke, povijest neće pisati sudovi, povijest ćemo pisati mi koji smo ju stvarali', rekao je Hebrang

IDS-ov Damir Kajin kazao je da je jedan od problema i to što Tuđmanovi ministri '98. godine Gotovini nisu dopustili dati iskaz haškim istražiteljima.

'Konačno, eto, nije ni Mesić, koji je sada prozivan u zadnje vrijeme, krivac za neke transkripte. On je prozvao neke ljude koji sjede i u ovom parlamentu, a koji su pelješili i čistili Tuđmanove arhive. Svatko je, gospodo, uzimao iz tih arhiva ono što ga je kompromitiralo, a ostavili ste ono što je politički teretilo generale. Spašavali ste sebe, a sahranjivali generale. Da se vodilo računa o generalima kao što se vodilo računa o Tuđmanu i Šušku, onda presuda ne bi bila ovakva', rekao je Kajin, na što ga je predsjedavajući Luka Bebić upozorio da ne može samo tako optuživati ljude.

Tuđmana se spomenuo i sam Burić, prozvavši HDZ-ovce da se ne brinu previše za njegovu ostavštinu, te da olako prelaze preko kvalifikacija koje su u presudi izrečene protiv Franje Tuđmana. S druge strane, dodao je, Vlada financira s pet milijuna kuna svog koalicijskog partnera SDSS pod izlikom razvoja institucija srpske manjine.

HDZ-ov Vladimir Šeks takve je Burićeve teze okarakterizirao kao klevetničke, ustvrdivši da Tuđmanu ne treba 'obrana ovakvih kvazobranitelja poput Dinka Burića'.

'Vi nećete ostati zapamćeni kao tvorac Božićnog Ustava. Vi ćete ostati u povijesti zapamćeni po rečenici: 'Identificirati, locirati, uhititi i transpefirati'', dogovorio je Burić Šeksu

Iako ga je takva Burićeva optužba dirnula, Šeks je mirno ponovio da 'identificirati, locirati, uhititi i transferirati' nisu njegove riječi, već da je on samo prenio zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost.

'Okanite se mene optuživati za veleizdaju', zaključio je Šeks