DOBILI PACKU REVIZIJE

Spašavaju živote, ali im poslovanje šteka: Papiri im ne štimaju, imovina trune...

10.05.2017 u 22:27

Bionic
Reading

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) dobila je uvjetno mišljenje nakon što su državni revizori od listopada prošle godine do travnja 2017. češljali poslovanje te institucije za 2015. Utvrđen je niz nepravilnosti, pogrešno su vođene poslovne knjige, dio imovine nije uknjižen, donacije su se trošile bez dokaza o namjeni, a priča za sebe je problem s nekretninama i zemljištima. Dio ih je u lošem stanju, u nekima trune oprema, a dijela se već godinama žele riješiti

Revizija se usmjerila na pregled poslovanja u 2015. godini, kada je Hrvatsku zadesio migrantski val zbog kojeg su izdaci DUZS-a bili značajno povećani. No ni tih 29 milijuna kuna, koliko je država dodatno izdvojila, nije bilo proknjiženo pravilno.

Dvadeset šest milijuna proknjiženo je u 2015. godini, a ostatak, 3,6 milijuna, u 2016.

'Pojedini rashodi nisu evidentirani u skladu s modificiranim računovodstvenim načelom nastanka poslovnog događaja, što je utjecalo na iskazivanje financijskog rezultata. Odnose se na dio rashoda za zbrinjavanje migranata koji su nastali u 2015., a evidentirani su u poslovnim knjigama za 2016. u iznosu 3.618.375,00 kn', stoji u nalazu.

Revizija spominje i da podaci o vrijednosti postrojenja i opreme nisu usklađeni u poslovnim knjigama, da izvanbilančna evidencija ne sadrži primljene bankarske garancije dostavljene tijekom postupaka javne nabave, a prigovaraju im i da su popis imovine i obveza napravljeni tek iz puke formalnosti.

Uz to, DUZS od vatrogasnih zajednica i dobrovoljnih vatrogasnih društava nije tražio dokaz kojim bi potkrijepili na što su potrošili sredstva koja su od njih dobili u sklopu programa zaštite od požara.

Muka po imovini

DUZS muku muči i s imovinom. Podaci o nekretninama kojima raspolaže nisu cjeloviti i usklađeni, prigovaraju revizori.

U poslovnim knjigama i financijskim izvještajima iskazana je vrijednost skladišta u Slavonskom Brodu u iznosu 2,3 milijuna kuna, koja nije evidentirana u pomoćnim evidencijama.

Početkom 2015. u Upravi DUZS-a bilo je zaposleno 659 osoba, a koncem te godine dvije osobe više. Na čelu je do veljače 2017. bio Jadran Perinić, a potom na njegovo mjesto dolazi Dragan Lozančić. U 2015. imali su prihode od 182 milijuna kuna.

Dva prostora ukupne površine 1.865 četvornih metara nisu evidentirana u poslovnim knjigama. Riječ je o poslovnom prostoru površine 986 kvadrata Zagrebu i skladišnom prostoru površine 879  kvadrata u Rijeci.

Od ukupno 48 nekretnina kojima raspolažu, ne koriste 19 skladišnih prostora i dva stana, u Bjelovaru i Zagrebu koji se ne koriste zbog dotrajalosti, kako stoji u nalazu revizora. Većinu skladišta DUZS je naslijedio još od Civilne zaštite iz vremena Jugoslavije. U njima se čuvaju dijelovi opreme za civilnu zaštitu čija je uporaba upitna zbog zastarjelosti.

'Državni ured za reviziju predlaže prenijeti nekretnine koje se ne koriste, odnosno koje ne služe za obavljanje djelatnosti, na upravljanje Ministarstvu državne imovine', stoji u nalazu.

'Zemljišta generiraju troškove'

No upravo s tim ministarstvom, tj, njegovim prehodnikom Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom, DUZS je imao problema.

Naime,  posjeduje zemljište u Horvatima od gotovo 30 tisuća četvornih metara vrijedno gotovo 30 milijuna kuna. Dobili su ga 2008. kako bi na toj lokaciji imali skladište i poligon za vježbe zaštite i spašavanja.

Ista je stvar sa zemljištem slične kvadrature u Ivanić-Gradu. DUZS je obje lokacije ocijenio neprikladnima i zaključio da su potrebna znatna ulaganja. Godinama su molili da ih se razvlasti jer im zemljišta generiraju dodatne troškove, no državno tijelo nadležno za upravljanje državnom imovinom nije reagiralo.