PISMO GLAVNOM TAJNIKU UN-A

'Spašavajte svoju čast, pustite naše branitelje koji ste nedužne osudili'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.10.2011 19:53
  • Objavljeno 03.10.2011 u 16:23
Ante Gotovina

Ante Gotovina

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Skupina hrvatskih akademika oko Josipa Pečarića i dvojica biskupa uputila su glavnom tajniku UN-a i Vijeću sigurnosti pismo, koje je supotpisalo više od 2200 uglavnom intelektualaca iz Hrvatske i svijeta, u kojem traže da puste hrvatske branitelje, zatočene i osuđene bez dokazane krivnje u Den Haagu

U pismu naslovljenu na Vijeće sigurnosti UN-a potpisnici, uz ino, ne traže pokapanje mrtvih, sprječavanje granatiranja hrvatskih gradova, spaljivanje sela poput Ćelija, pokolj ranjenika vukovarske bolnice, transporte u koncentracijske logore u Srbiju, zlostavljanja i silovanja, da vrate stotine tisuća hrvatskih prognanika, spriječe rušenje katoličkih crkava i kuća, genocid, kulturocid i urbicid, da vrate u život 402 poginula djeteta te dijelove tijela 1044 ranjena djeteta, jer je za to, kako se napominje, već odavno kasno, a to su ionako učinili hrvatski branitelji, koji su donijeli mir, ali su ih zatočili u Haagu.

'Zatočili ste ih i zato što su umjesto vas spasili sto tisuća muslimana u zaštićenoj zoni Bihaća, a poslije pokolja u zaštićenoj zoni Srebrenice', navodi se u pismu. 'Mi tražimo od vas: vratite nam naše žive, naše branitelje, koje ste vi zatočili i osudili bez dokazane krivnje. Tako ćete spasiti svoju čast, zajedničku čast svih vas i svakoga pojedinačno.'

Pismo je poslano predsjednici hrvatske Vlade Jadranki Kosor s molbom da ga preko hrvatskog veleposlanika pri UN-u dostavi glavnom tajniku UN-a i Vijeću sigurnosti.

Akademik Josip Pečarić u dopisu premijerki navodi kako je pismo Vijeću sigurnosti napisano u povodu 'rasističkih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u Haagu, na sudu koji je osnovao UN'. Podsjeća da je general Gotovina i Hrvatska vojska operacijom Oluja, spašavanjem Bihaća, spriječila genocid razmjeran onome iz Drugoga svjetskog rata.

Pismo je, uz ine, potpisalo 17 akademika, jedan nadbiskup u miru i dva biskupa, a napisano je na hrvatskom, engleskom, francuskom, njemačkom španjolskom, portugalskom i esperantu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi