s riječi na djela

Spas za životno ugrožene pacijente u Slavonskom Brodu; kreće izgradnja helidroma

04.12.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Zbrinjavanje i spašavanje životno ugroženih pacijenata iz slavonskobrodske Opće bolnice kojima je zbog prirode zadobivenih ozljeda nužan hitan prijevoz u neki od kliničkih centara u Zagrebu ili Osijeku, uskoro će se obavljati brže i efikasnije, piše u ponedjeljak Večernji list

Godinama najavljivani projekt izgradnje helidroma u krutijelima brodske zdravstvene ustanove proteklog se tjedna napokon pomaknuo s mrtve točke.

Slavonski Brod kao lokacija izgradnje nije izabran slučajno, jer radi se o gradu koji se nalazi na samoj granici Europske unije i kroz koji prolazi dugačka dionica autoceste na kojoj se nerijetko događaju teške prometne nesreće.

Kako doznaje Večernji list, gradnja objekta trebala bi završiti na proljeće iduće godine. Bolnica će tako prijeći u višu kategoriju. Projekt je rezultat odlične suradnje brodske bolnice, Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

U bolnici ističu da će im poligon za slijetanje helikoptera uvelike pomoći u podizanju kvalitete usluge njihovim korisnicima te kako je riječ o još jednom iskoraku prema pozicioniranju ove zdravstvene ustanove kao regionalne bolnice istočnog dijela Hrvatske.

– U sklopu zdravstvene reforme i akcija Ministarstva zdravstva na unapređenju hitne službe u Hrvatskoj, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu RH i američkim veleposlanstvom ušli smo u program u kojem smo se mogli kandidirati za gradnju helidroma. Taj će nam objekt puno značiti, jer će naša bolnica sada biti u mreži HEMS-a (Helikopterska hitna medicinska pomoć, nap. a.) u kojoj će aktivno sudjelovati kao središte za ovaj dio Hrvatske, a u nekoj budućnosti, rekao bih, čak i sjeverne Bosne – kaže dr. Josip Samardžić, ravnatelj brodske bolnice.

Helidrom je prema prvotnoj zamisli trebao biti izgrađen na krovu bolnice, no od toga se odustalo. Nova lokacija pronađena je unutar kruga ustanove i to uz samu zgradu nove Poliklinike, piše novinar Večernjeg list Vedran Balen.