napadi na civile

Španjolski premijer optužuje Rusiju za ratne zločine u Ukrajini

10.03.2022 u 13:00

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u četvrtak da su ruska bombardiranja bolnica u Ukrajini "ratni zločini". Troje ljudi poginulo je, uključujući djevojčicu, a 17 je ozlijeđeno u bombardiranju rodilišta u Mariupolju

"Vidimo da bombardiraju bolnice. Neselektivno napadaju baš civile, očito kršeći ljudska prava i vrlo vjerojatno čineći ratne zločine i ti ratni zločini ne smiju proći nekažnjeno", rekao je Sanchez tijekom posjeta centru za prihvat ukrajinskih izbjeglica u Pozuelo de Alarconu, kod Madrida.

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu objavio je početkom mjeseca da će pokrenuti istragu o mogućim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan objavio je da je odlučio "nastaviti s procesom pokretanja istrage o situaciji u Ukrajini, i to što je brže moguće”.

Prema Rimskom statutu, Ukrajina nije stranka Međunarodnog kaznenog suda, ali je prihvatila njegovu nadležnost u slučaju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na svom teritoriju, navodi Khan.

Rusija, pak, ne priznaje ovaj sud.

Njemačko državno odvjetništvo objavilo je u utorak da je počelo istragu o mogućim ratnim zločinima ruskih snaga nakon invazije na Ukrajinu o kojoj je odlučio Vladimir Putin.

Njemačka je zadnjih godina imala pokretačku ulogu u kaznenom progonu ratnih i zločina protiv čovječnosti u sukobima u inozemstvu, primjerice u Siriji.

U tome primjenjuje načelo "univerzalne nadležnosti" koje omogućuje da u Njemačkoj sudi za neke zločine, bez obzira na mjesto gdje su počinjeni.

Uz njemačko tužiteljstvo i španjolsko je najavilo pokretanje vlastitih istraga u tom smjeru.

Španjolsko tužiteljstvo ispitat će "ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava" koja proizlaze iz "neopravdanog čina rata" - ruske invazije na Ukrajinu i "ima za cilj utvrditi zločinačku prirodu činjenica i provesti onoliko istraga koliko je potrebno ".

Britanska policija uputila je početkom ožujka  poziv svjedocima mogućih ratnih zločina počinjenih u Ukrajini kako bi pomogla istrazi koju je pokrenuo ICC.