TRENUTAČNA TAKTIKA

Ovo su tri ključna poteza SAD-a kojima planira zaustaviti Putinov napad na Ukrajinu

07.03.2022 u 10:55

Bionic
Reading

Američki dužnosnici u nedjelju su utvrdili tri područja aktivnosti oko invazije na Ukrajinu: Zabranu uvoza nafte iz Rusije, utvrđivanje ratnih zločina protiv Rusije i pomoć u isporuci poljskih borbenih zrakoplova u Ukrajinu, javlja CNN u ponedjeljak

Reagirajući na apele ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zapadnim čelnicima da pomognu Ukrajini obuzdati rusku agresiju, najviši američki sigurnosni dužnosnici ubrzano traže načine da oštrije kazne ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Američki šef diplomacije Antony Blinken pozvao se na zadnja izvješća o namjernim napadima na civile koji mogu predstavljati ratni zločin. Kazao je da Vladimir Putin, nažalost, ima prevagu u ljudstvu i oružju u Ukrajini, a time i sposobnost za daljnja razaranja u agresiji protiv 'otpornih i hrabrih Ukrajinaca', javlja CNN.

Američka potpredsjednica Kamala Harris kazala je da je hrabrost ukrajinskog naroda u otporu ruskoj invaziji 'podsjetnik da se sloboda i demokracija nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo' .

Zabrana uvoza ruske nafte

Zabrana uvoza ruske nafte razmatra se u Washingtonu još od prošlog tjedna.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

'Razgovaramo s europskim partnerima i saveznicima o koordiniranoj zabrani uvoza ruske nafte, nastojeći osigurati odgovarajuću opskrbu iz drugih izvora na svjetskom tržištu', rekao je Blinken.

Iako ruska nafta čini relativno malen udio u ukupnom američkom uvozu nafte te bi Rusija nesumnjivo tu naftu mogla prodati drugim zemljama, poput Kine, zabrana uvoza bila bi značajan korak u promjeni dugoročne energetske politike. SAD i Europa dosad su uglavnom izbjegavali kažnjavanje energetskog sektora u Rusiji iako je Washington već ranije zabranio izvoz opreme za naftnu i plinsku industriju u Rusiji.

  • +5
Ukrajinske izbjeglice Izvor: Profimedia / Autor: Lorena Sopêna / ContactoPhoto / Profimedia

Zabranu uvoza ruske nafte sad složno podržavaju republikanci i demokrati pa se odgovarajući zakon već našao u kongresnoj proceduri. Bijela kuća razmatra kako bi zabrana mogla utjecati na cijenu plina za kućanstva u SAD-u, koja je već vrtoglavo uzletjela paralelno skokovima u cijeni nafte. Jedini način da se SAD dugoročno zaštiti od potresa na svjetskim tržištima jest postizanje energetske neovisnosti, a predsjednik Biden fokusiran je na razvoj zelenih tehnologija.

SAD neće zabraniti uvoz ruske nafte bez eksplicitnog dogovora s Europom, daleko ovisnijoj nafti i plinu iz Rusije. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju je obznanila da europski čelnici razmatraju smanjenje energetske ovisnosti o Rusiji.

Mogući ratni zločini

Linda Thomas-Greenfield, američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima, rekla je da SAD surađuje s partnerima na prikupljanju informacija o potencijalnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Posljedice granatiranja Harkiva Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

'Svaki napad na civile je ratni zločin', kazala je Thomas-Greenfield. Biden još nije otišao toliko daleko da rusku agresiju u Ukrajini kvalificira kao ratni zločin iako je poručio kako je 'jasno' da Rusija gađa civile.

Ukrajina tvrdi da su ubijene tisuće civila iako su procjene drugih - uključujući Ujedinjene narode - manje od toga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na međunarodnu istragu ratnih zločina, a slične optužbe iznio je i britanski premijer Boris Johnson. U međuvremenu, Međunarodni kazneni sud pokrenuo je istragu potencijalnih ratnih zločina.

Prošlog tjedna američko veleposlanstvo u Kijevu tvitalo je da je napad na nuklearnu elektranu ratni zločin, no State Department potom je zaustavio službeno dijeljenje te objave.

'Vidjeli smo vrlo vjerodostojna izvješća o namjernim napadima na civile koji mogu predstavljati ratni zločin... A vidjeli smo i vrlo vjerodostojna izvješća o korištenju određenih vrsta oružja... Trenutačno sve dokumentiramo, povezujemo i sagledavamo da bismo, dok pojedinci i organizacije i institucije istražuju jesu li počinjeni ratni zločini, mogli potkrijepiti njihov posao', rekao je Blinken.

Poljski borbeni zrakoplovi

Razgovarajući s američkim pravnim dužnosnicima, predsjednik Zelenski apelirao je na SAD da uvede strože ekonomske sankcije te je od Washingtona i NATO-a zatražio da uvedu zabranu letova nad Ukrajinom. S obzirom na to da bi potonje dovelo do izravnog sukoba SAD-a i Rusije, stoga ne dolazi u obzir, Zelenski je zahtijevao američku pomoć u transferu borbenih zrakoplova iz istočne Europe u Ukrajinu, čiji su piloti trenirani za let i mogli bi ih koristiti za kontrolu neba.

  • +24
Američki nosač aviona Harry S. Truman u splitskoj luci Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Američki i poljski dužnosnici potom su razgovarali o potencijalnom snabdijevanju Poljske američkim borbenim avionima F-16 u zamjenu za isporuku poljskih letjelica iz 'sovjetske ere' Ukrajini.

'Ne mogu govoriti o rokovima, ali mogu samo reći da to vrlo aktivno razmatramo', rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju tijekom posjeta Moldaviji.