dio zabrinut zbog posljedica

Slanje oružja Ukrajini podijelilo španjolsku vladu

04.03.2022 u 13:08

Bionic
Reading

Španjolska će tijekom petka i subote poslati u Ukrajinu četiri aviona napunjena oružjem, no odluka o naoružavanju ukrajinske vojske podijelila je lijevu vladu u Madridu.

Ministrica obrane Margarita Robles izvijestila je u petak kako će poslati 1.370 raketnih bacača za uništavanje vozila, 700.000 metaka za automatske puške i mitraljeze, a također i lake strojnice koji će u avionima poletjeti iz vojne baze pored grada Albacetea.

Ministrica je rekla kako je riječ o oružju za "individualnu obranu" koje mogu koristiti i osobe bez vojne obuke.

Španjolska vlada, sastavljena od većinske Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) premijera Pedra Sáncheza i manjinskog lijevog Unidas Podemosa, nema jedinstveno stajalište o slanju oružja ukrajinskoj vojsci.

Liderica Unidas Podemosa i ministrica socijalnih prava Ione Belarra (34) te ministrica za ravnopravnost Irene Montero (34) smatraju da takav potez usmjeren protiv Rusije može dovesti do eskalacije rata na druge zemlje.

Belarra je u videu objavljenom u četvrtak na društvenim mrežama istaknula da slanje oružja može dovesti do "neizvjesnog i opasnog scenarija svjetskog rata". "Međunarodna zajednica nije usmjerena na diplomatski put, nego je sve svoje napore usmjerila na eskalaciju opasnog oružanog sukoba, a što može završiti jako loše", rekla je.

Montero je dodala da su "najbolji način za zaustavljanje Putina diplomacija i pregovori".

Ostali ministri iz Unidas Podemosa ogradili su se riječima da "predsjednik vlade vodi vanjsku politiku".

Predsjednik vlade Sánchez je poručio kako je "svim ministrima dao instrukcije da zaustave rat" u Ukrajini. "Ne činiti ništa značilo bi imati puno gore posljedice", istaknuo je.