RASPRAVA O REZOLUCIJI

Picula: Putin mora odgovorati pred sudom kao i Milošević

01.03.2022 u 16:19

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin mora poput Slobodana Miloševića za svoje postupke odgovarati pred sudom za ratne zločine, poručio je u utorak hrvatski zastupnik Tonino Picula u raspravi o rezoluciji Europskog parlamenta (EP) o invaziji Rusije na Ukrajinu.

"Ovaj rat izaziva i sjećanja na ratnu agresiju na moju zemlju, Hrvatsku, prije trideset godina. Napadi na dječje bolnice, na civilne objekte, razrušena mjesta i izbjeglice. Putin mora kao i Milošević odgovarati za svoje postupke pred sudom za ratne zločine", rekao je Picula na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj se ranije zastupnicima putem video veze obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

"Putinu će biti vrlo teško izaći iz ovog rata. Kremlju bi se mogla dogoditi ruska verzija Majdana. Povijest je pokazala da se diktatore može pobijediti, ali je jednako važno otkloniti okolnosti koje su dovele do pojave diktatora. Ukrajina krvari, ali Putinov režim će iskrvariti. Živjela europska Ukrajina, slava Ukrajini!”, rekao je u govoru Picula koji je sudjelovao u pregovorima zastupničkih klubova o tekstu rezolucije EP-a.

Razlog rata u Ukrajini je "autoritarna priroda ruskog režima pod apsolutizmom ruskog predsjednika", rekao je hrvatski eurozastupnik i dodao da se "ne zna se što je gore, Putinova vojna agresija ili njegov narativ kojim opravdava nasilništvo".

Picula je ocijenio da je Putin računao na pasivnost Ukrajinaca i na podijeljenost Zapada, no da je "precijenio svoju snagu, podcijenio snagu otpora Ukrajinaca i sposobnost Zapada da se ujedini".

U prijedlogu rezolucije o kojoj Europski parlament glasa u utorak pozivaju se institucije EU-a da Ukrajini daju status kandidata za ulazak u EU i nastave raditi na integraciji te zemlje u jedinstveno tržište Unije.

Uz oštru osudu napada na Ukrajinu, od Rusije se traži da odmah obustavi sve vojne aktivnosti u Ukrajini i bezuvjetno povuče sve vojne snage s teritorija Ukrajine.

Europski parlament, među ostalim, traži da se Rusiji uvedu sankcije "bez ikakvih izuzeća uzrokovanih sektorskim ili nacionalnim interesima" te da se "ograniči uvoz najvažnije ruske izvozne robe, uključujući naftu i plin" i "značajno smanji" energetska ovisnost EU-a o ruskom plinu, nafti i ugljenu.

Eurozastupnici u rezoluciji izražavaju podršku ruskim i bjeloruskim građanima koji su proteklih dana izašli na ulice, osuđuju uhićenje tisuća mirnih prosvjednika a ruske vlasti pozivaju na njihovo hitno puštanje na slobodu.

U članku 31 prijedloga rezolucije ukazuje se na djelovanje Putinovog režima na zapadnom Balkanu i upozorava da Moskva radi protiv stabilnosti regije.

U tom se članku osuđuje i neusklađivanje Srbije sa sankcijama EU-a protiv Rusije što šteti njenom procesu pristupanja EU-u, te traži od kandidata za pristupanje EU-u da se usklade ne samo s pravnom stečevinom EU-a, već i sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Unije.