povjerenje vladi

Španjolski parlament pred ključnim glasanjem, ima li konzervativac Feijoo šanse?

26.09.2023 u 11:15

Bionic
Reading

Španjolski parlament počinje u utorak raspravljati o povjerenju vladi konzervativnog mandatara Alberta Nuneza Feijooja, dan uoči glasanja na kojemu se očekuje da će desni oporbeni čelnik gotovo sigurno izgubiti

Iako je osvojio najviše glasova na neuvjerljivim izborima u srpnju, čelnik Narodne stranke (PP) nema većinu za formiranje vlade i bit će iznenađenje ako se ne suoči s porazom. Ako njegova kandidatura ne uspije, to će otvoriti put odlazećem premijeru Pedru Sanchezu da se i on kao mandatar okuša na glasanju o povjerenju, a vjeruje da bi ono moglo proći uz potporu tvrdokorne katalonske separatističke stranke.

Kralj Filip VI. dao je mandat za sastavljanje vlade Feijooju, koji će u utorak predstaviti program parlamentu o kojemu će se glasati u srijedu.

Da bi položio prisegu, Feijoo treba apsolutnu većinu od 176 glasova u parlamentu s 350 mjesta, ali može računati samo na 172 i to uglavnom zahvaljujući potpori desničarskog Voxa, čija su ekstremna stajališta ostavila PP gotovo potpuno otuđenog u odnosu na druge političke stranke.

Ako ne uspije, Feijoo će se suočiti s drugim glasanjem u petak kad će mu trebati obična većina, odnosno više glasova za nego protiv. No i u tom slučaju ima male ili nikakve šanse da osigura dovoljnu podršku. Svjestan nedostatka potpore, Feijoo je tjednima napadao Sanchezov plan da traži potporu za sastavljanje vlade od JxCat-a, tvrdokorne katalonske separatističke stranke.

Glavni zahtjev JxCat-a, uz kojeg bi sa svojih sedam glasova podržali Sancheza, amnestija je za stotine aktivista koji se suočavaju s pravnim postupkom zbog neuspjele katalonske separatističke kampanje 2017. godine, što je bio okidač za najgoru političku krizu u Španjolskoj u desetljećima.

Oko 40.000 ljudi izašlo je na ulice Madrida u nedjelju, noseći španjolske zastave i transparente, u znak prosvjeda protiv zahtjeva separatista za amnestijom, a Feijoo je osudio taj zahtjev kao "ucjenu". Očekivani poraz čelnika PP-a na glasanju u srijedu pokrenut će novo dvomjesečno odbrojavanje. Ako Sanchez ne uspije dobiti podršku u tom periodu, Španjolska će morati na nove izbore, najvjerojatnije u siječnju.

Pristanak na amnestiju za ostanak na vlasti bilo bi opasno za Sancheza jer bi to utjecalo na separatističke vođe koji su pobjegli iz Španjolske kako bi izbjegli kazneni progon, poput čelnika JxCata, Carlesa Puigdemonta.

To je iznimno osjetljivo političko pitanje, a pristanak na amnestiju nije samo crvena linija za desnicu, već i za krila unutar Sanchezove Socijalističke stranke. PP je pokušavao iskoristiti te podjele i pozivao socijalističke zastupnike koji se protive amnestiji da preispitaju svoje stajalište o Feijooovoj inauguraciji za premijera.

To je razljutilo Sancheza, koji je u nedjelju optužio stranku za "poticanje najgore vrste korupcije". Sanchez, koji je više puta pokazao svoju sposobnost političkog preživljavanja, uvjeren je da će se vratiti na vlast uz podršku krajnje ljevice i baskijske te katalonske regionalne stranke.

"Oni prosvjeduju protiv socijalističke vlade," rekao je Sanchez o nedjeljnom prosvjedu. "I žao mi je, ali bit će socijalističke vlade", uvjeren je.