statistički ured

Španjolsku ove godine posjetilo rekordnih 74,7 milijuna stranih turista

04.12.2023 u 15:08

Bionic
Reading

Španjolsku, koja se natječe za turiste s mediteranskim destinacijama poput Hrvatske i Grčke, ove je godine posjetilo 74,7 milijuna stranih gostiju, što je najveći broj ikada u toj zemlji, izvijestio je u ponedjeljak tamošnji statistički ured (INE)

U Španjolskoj je prethodno rekordna godina bila 2019., prije izbijanja koronavirusa, kada je boravilo ondje 74,5 milijuna stranih turista.

Taj broj je bio premašen u listopadu, dva mjeseca prije kraja tekuće godine.

Španjolski ministar turizma Jordi Hereu priopćio je u ponedjeljak da zemlja više ne ovisi samo o ljetnim mjesecima, nego da ju turisti posjećuju tijekom sva četiri godišnja doba.

U listopadu, koji je bio neuobičajeno topao, u Španjolskoj je boravilo 8,2 milijuna inozemnih turista, što je 6 milijuna više u odnosu na isti mjesec 2019.

Najviše je porastao broj gostiju iz SAD-a, a zatim iz Italije, Portugala i Irske.

"Nakon što je službeno završila pandemija ljudi su počeli više putovati", kaže Maria koja u primorskom gradu Alicanteu iznajmljuje apartmane.

Napominje da su ondje otvoreni novi hoteli koji su u lipnju naplaćivali noćenje oko 85 eura, a u njenom smještaju je cijena bila 40 eura.

Strani turisti su u Španjolskoj potrošili 95 milijardi eura od siječnja do listopada, dok su bili ostavili 92 milijarde eura u istom razdoblju prije četiri godine, izvijestio je INE.

U Španjolskoj živi 47 milijuna stanovnika.