zaštita od oscilacija

Španjolska ograničava cijenu plina za proizvođače struje

13.05.2022 u 13:46

Bionic
Reading

Španjolska vlada najavila je u petak da će privremeno ograničiti referentnu cijenu plina za proizvođače struje kako bi bi smanjila troškove više od trećine kućanstava i 70 posto industrije

Španjolska i Portugal uvjerili su Europsku komisiju da bi trebali uspostaviti zaseban mehanizam upravljanja cijenama struje, koje su često napuhane skupim fosilnim gorivima, a Pirinejski poluotok bogat je obnovljivim izvorima energije i slabo povezan s ostatkom Europe.

Prije dva tjedna Bruxelles je Španjolskoj i Portugalu odobrio da u početnoj fazi ograniče cijene plina na 40 eura po megavat-satu (MWh), koja bi u sljedećih 12 mjeseci trebala biti podignuta na prosječnih 50 eura po megavat-satu.

"Na Pirinejskom poluotoku imat ćemo u sljedećih 12 mjeseci poseban sustav zaštite od snažnih oscilacija",  rekla je ministrica energetike Teresa Ribera.

Bruxelles će definietivno odobriti plan u roku od 10 dana, dodala je ministrica.

"Španjolska se ovom odlukom stavila na čelo strukturne promjene u europskoj energetskoj politici", rekla je vladina glasnogovornica Isabel Rodriguez na konferenciji za novinare u Madridu.

Europske zemlje pokušavaju obuzdati snažan rast cijena koji je potaknuo val potražnje za energijom u procesu oporavka gospodarstva od koronakrize, a dodatno ga je pojačala ruska invazija na Ukrajinu, napominje Reuters.