borba s virosum

Španjolska: Bez izbacivanja na ulicu, isključenja vode i struje najugroženijima

01.04.2020 u 06:21

Bionic
Reading

Nakon što je u ponedjeljak dodatno pritegnula paralizirano gospodarstvo, zabranivši sve poslove u zemlji osim onih nužnih, španjolska lijeva vlada je u utorak usvojila paket mjera za pomoć najugroženijim radnicima

Stotine kompanija su zbog obustave proizvodnje i zatvorenih lokala najavile masovna privremena otpuštanja, što je brojne stanovnike dovelo u situaciju da ne mogu plaćati najamninu stana te račune za struju i vodu.

Vlada je priopćila kako idućih šest mjeseci oni koji su zbog izvanrednog stanja u zemlji ostali bez posla neće smjeti biti izbačeni iz stana, a ugovori o najmu, koji su pred istjecanjem, bit će produženi za dodatnih šest mjeseci.

Ugroženim najmoprimcima će vlada ponuditi namjenske mikro-kredite s nula posto kamate i bez provizije kako bi mogli otplaćivati najam. Taj kredit će morati vratiti u idućih šest godina, a moguća je odgoda i na deset godina.

47 milijuna stanovnika u kućnoj blokadi

„Ranjivost je sada široko rasprostranjena“, rekao je potpredsjednik vlade Pablo Iglesias, vođa lijeve formacije Unidas Podemos.

„Ovu pomoć moći će koristiti oni koji su privremeno otpušteni, kojima je smanjeno radno vrijeme, a proporcionalno i plaća, kojima su pali prihodi...“, rekao je na konferenciji za medije u Madridu.

  • +3
Španjolska koronavirus Izvor: EPA / Autor: ROMAN G. AGUILERA

Komunalne kompanije neće smjeti isključivati ljudima vodu i struju zbog neplaćenih računa dok traje izvanredno stanje proglašeno 14. ožujka, a koje bi moglo biti produženo i nakon 11. travnja, do kada je zasad na snazi.

Najavljena je i financijska pomoć kućnim pomoćnicama i privremeno zaposlenim osobama koje su pogođene vladinim mjerama usmjerenim na suzbijanje koronavirusa.

Samozaposlenim osobama bit će produžen rok za uplatu doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, a također će biti produženi rokovi za otplatu stambenih kredita.

„Naša obveza je da nikoga ne napustimo“, rekla je ministrica financija María Jesús Montero. Navedene mjere bi resorni ministri trebali detaljnije predstaviti u srijedu.

Španjolska vlada je u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa zatvorila 47 milijuna stanovnika u stanove i kuće te im je dopušteno izlaziti jedino u bolnice, trgovine s hranom, ljekarne, banke, benzinske postaje, te kako bi prošetali psa.

Na posao odlaze samo oni u neophodnim zanimanjima, poput proizvodnje i distribucije hrane.

Financijska pomoć od 200 mlrd eura

Pokušaj rješavanja zdravstvene krize gura zemlju u sve dublju gospodarsku krizu nakon što se bila oporavila od one iz 2008. do 2014. godine.

Vlada je prije dva tjedna već najavila 200 milijardi eura vrijedan financijski paket pomoći posrnulim kompanijama i radnicima. U njemu se nalaze državna jamstva, krediti i subvencije.

Također je usvojila zakon kojim može uložiti veto na trajna otpuštanja radnika u privatnom sektoru, čime je ostavila poslodavcima mogućnost samo privremenog otpuštanja tijekom kojeg će otpušteni radnici dobivati naknadu sa zavoda za zapošljavanje.

„Nove mjere su samo nadopuna svemu onome što smo usvojili proteklih tjedana“, rekla je ministrica Montero.

Španjolska je s 8.189 preminulih od koronavirusa druga zemlja u svijetu nakon Italije po broju žrtava, dok je s 94.417 zaraženih osoba treća po broju oboljelih nakon SAD-a i Italije.

Upravljanje sadašnjom situacijom veliki je test za koalicijsku vladu Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjeg parntera Unidas Podemosa.

Vlast su preuzeli u siječnju, što je prva koalicijska vlada u Španjolskoj u posljednjih 80 godina. Desna oporba je dosad podržala sve vladine mjere od izbijanja koronavirusa, no njene kritike postaju sve glasnije.