NESREĆA KOD BRIJUNA

Španjolci pali balonom u more, spasila ih policija

15.01.2011 u 17:45

Bionic
Reading

Trojicu Španjolaca nakon pada balona u more spasila je danas oko 15.20 sati brodica pomorske policije, oznake P-116, oko 11,5 nautičkih milja sjeverozapadno od Brijuna te će ih prevesti u luku Pula gdje će dati izjavu u lučkoj kapetaniji, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Potragu je koordinirala Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci, a u potrazi su sudjelovale brodice lučkih ispostava Rovinj i Poreč te Nacionalnog parka Brijuni.

Oko 14.20 sati pulska lučka kapetanija dobila je obavijest od Nacionalne središnjice da se balon s putnicima nalazi 14 nautičkih milja sjeverozapadno od Brijuna na tisuću metara visine i da gubi visinu. Tu je obavijest Nacionalna središnjica primila od Hrvatske kontrole zračne plovidbe iz Zagreba.

Trojica Španjolaca uputila su se balonom iz talijanskog grada Bolzana prema Španjolskoj, ali im se pokvario GPS uređaj te su ih zračne struje nosile prema Jadranu. U kontaktu s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe Španjolci su rekli da će se pokušati održati u zraku, no da im je potrebna pomoć.

U međuvremenu je Nacionalna središnjica već pokrenula potragu koja je sretno okončana, a brodica porečke ispostave nakon toga je pretražila područje te je u 16.15 sati javila da nije pronašla ništa na morskoj površini, navodi se u priopćenju, i dodaje da je balon potonuo, a onečišćenja mora nema.