KAŠTELANI PROTIV CEMEXA

Spaljivanje otpada unosnije od proizvodnje cementa

24.05.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Na nedavno održanom javnom izlaganju u Kašteli Sućurcu o 'Studiji utjecaja na okoliš za prihvat i loženje drvnog otpada u tvornicama Cemexa', svi su se stručnjaci, udruge, ekolozi, političari i građani izjasnili protiv tog projekta

Zeleni Dalmacije priopćenjem su upozorili na brojne opasnosti predložene studije i projekta. Po njihovom mišljenju, Studija je svojim rezultatima stvorila više bojazni za ljudsko zdravlje nego što je umirila javnost.

Analiza uzorka moguće sirovine pokazala je da u njoj ima teških metala koji višestruko premašuju dozvoljene vrijednosti i sasvim dovoljno klora za formiranje opasnih dioksina, te ističu: 'Činjenica je da se za višak emisija CO2 plaća državi odšteta, što Cemex i radi. Činjenica je da cijena energenta čini veliki dio troškova u proizvodnji cementa, kao i to da je gospodarska kriza zaustavila stvaranje profita.

Razumljivo je nastojanje Cemexa da smanji troškove i poveća profit, a spaljivanje otpada je biznis gotovo unosniji od proizvodnje cementa.' Zeleni dalje navode da Cemex spaljivanjem opasnog otpada smanjuje troškove za energent, štoviše država će plaćati tvornici da ga tako 'zbrine', ali će cijenu platiti građani Kaštela svojim zdravljem.

Podsjetimo da je Cemex 2003. godine s mazuta prešao na kruta goriva, ugljen i petrolkoks. Usprkos peticiji deset tisuća građana, Ministarstvo zaštite okoliša jednim je potezom pera dozvolilo to kao i spaljivanje otpadnog ulja. Ne postoje valjane studije ni ispitivanja tla, zraka i vode koje bi građane izvještavale o stanju emisija na ovom području na kojem živi 40 tisuća stanovnika.

Spalionice, čak i kad rade na principu suvremenih tehnologija, emitiraju u zrak teške metale kao što su olovo, živa, kadmij i spojeve dioksina i furana koji su opasni po zdravlje i u najmanjim količinama u krugu od osam kilometara, pa je na taj način i Split ugrožen.

Zeleni Dalmacije predlažu zamjenu sadašnjih goriva energentima koji su manji štetne za okoliš i ljudsko zdravlje poput jeftinijeg plina i ekološki prihvatljive biomase. Protive se spaljivanju željezničkih pragova i oni nikako nisu drvni ostatak kako ih se u Studiji utjecaja na okoliš naziva zbog činjenice da su impregnirani mazivima izgaranje kojih u atmosferu emitira opasne tvari.

Pitaju se odakle nama u RH toliko željezničkih pragova ukoliko ih ne mislimo uvoziti iz Evrope.

Na kraju priopćenja Zeleni Dalmacije pitaju zašto još uvijek nemamo tehnološki modernu i sigurnu spalionicu opasnog otpada koju je dužna osigurati Vlada RH, a koja bi bila opremljena suvremenom tehnologijom (plazma) i koja bi bila u nenaseljenom području, daleko od ljudi i zaštićenih prirodnih resursa?