U SAN DIEGU

Spaljena kuća puna eksploziva doseljenika iz Srbije

10.12.2010 u 07:54

Bionic
Reading

Policija u San Diegu, na jugu Kalifornije, u četvrtak je spalila kuću u kojoj je tri godine kao stanar živio 54-godišnji doseljenik iz Srbije George Jakubec i u kojoj je pronađena najveća privatna zaliha eksplozivnih materijala u povijesti SAD-a

Lokalni dužnosnici su rekli da je spaljivanje kuće prošlo po planu, bez velikih eksplozija, ali uz puno vatre i dima, te da je trajalo oko sat vremena.

'Sve je išlo prema planu', rekao je Jan Caldwell, glasnogovornik šerifa okruga San Diego. Gusti, tamni dim dizao se 600 metara u zrak, iznad četvrti Escondido u predgrađu San Diega, uz manje detonacije koje su vjerojatno potekle od streljiva i ručnih bombi unutar kuće. Policija je pustila da kuća izgori do temelja, a stručnjaci za eksplozive pregledat će je za dan ili dva, izvijestio je online The Los Angeles Times.

Lokalna autocesta Interstate-15 bila je zatvorena oko dva i pol sata tijekom spaljivanja kuće, a najbliži susjedi su evakuirani.

George Jakubec, nezaposleni računalni programer koji je živio u kući tri godine, ostaje u saveznom zatvoru u San Diegu zbog optužbi za izradu bombi i pljačku banke.

Nakon što se izjasnio da nije kriv, zadržan je u pritvoru bez prava na oslobađanje uz jamčevinu. Njegovi motivi za gomilanje rekordnih količina eksploziva nisu utvrđeni.