spašavanje na moru

SOS Méditerranée upozorava na 'nezapamćenu' migrantsku krizu na Sredozemlju

03.06.2020 u 14:16

Bionic
Reading

Organizacija SOS Méditerranée upozorila je u srijedu da je humanitarna kriza na središnjem Mediteranu, gdje se kod malteških teritorijalnih voda u blokadi nalazi 425 migranata, dosegla „nezapamćene razmjere”, prenosi AFP

Organizacija je u priopćenju zatražila da se spašene migrante „odmah iskrca na sigurno” i pozvala europske države da „uvedu koordinirani mehanizam premještanja ljudi spašenih na središnjem Mediteranu”.

„Europske države moraju hitno uspostaviti operaciju globalnog i učinkovitog spašavanja na moru, koju bi same vodile i koja bi poštivala pomorsko pravo i spašavala živote na moru”, dodaje se u priopćenju, upozoravajući da na „središnjem Mediteranu nastaje spirala kaosa i smrti”.

SOS Méditerranée ističe da je 425 migranata u ovome trenutku blokirano na moru, ispred malteških teritorijalnih voda, na četiri privatna turistička broda koje je unajmila malteška vlada.

„Umjesto da su iskrcani na sigurno mjesto kako nalaže međunarodno pravo, te spašene migrante koristi se u svrhu političkih pregovora između država članica Europske unije, koja, unatoč hitnosti situacije, nije predložila praktički nikakvo koordinirano rješenje za njihov premještaj”, navodi se.

Human Rights Watch (HRW) zatražio je 22. svibnja od Malte da „odmah” dopusti da se više od 160 migranata, blokiranih na moru, iskrca na njezinu teritoriju.

Po podacima malteške vlade, početkom ove godine na otok je stiglo gotovo 1400 migranata, što je 438 posto više nego u istom razdoblju lani.

Po SOS Mediterranéeu, uz to "više od stotinu drugih migranata čeka da ih se iskrca s trajekta na kojem su u karanteni, što su organizirale talijanske vlasti".

Malta i Italija zatvorile su početkom travnja luke zbog pandemije novog koronavirusa, a od početka svibnja obustavljene su sve civilne operacije spašavanja na moru nakon što je talijanska obalna straža zabranila rad dvama brodovima.

SOS Méditerranée je poručio da će nastaviti sa svojim akcijama spašavanja brodom Ocean Viking što je brže moguće.