PROMJENA TAKTIKE

Dojave o bombama u šoping centrima i dalje stižu, ali evakuacija više nema. Otkrili smo što je u pozadini

27.01.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Od početka ove godine zabilježena je cijela serija lažnih dojava o postavljenim bombama u trgovačkim centrima diljem Hrvatske, o kojima se - za razliku od sličnih događaja koncem prošle godine - javnost ne obavještava, niti se sami centri prazne zbog sigurnosnih pregleda. Kako je tportalu potvrđeno iz više izvora, u najvećem broju slučajeva zapravo se radi o ucjenama anonimnih kriminalaca s IP adresama u istočnoeuropskim zemljama koji traže da im se uplate sredstva u kriptovalutama

Po službenoj evidenciji koju nam je dostavio MUP, u prvih 25 dana 2023. godine u njihovom sustavu je evidentirano 39 takvih dojava, dakle gotovo dvije dnevno. Kako se u nekim od dojava spominju navodne bombe postavljene u više objekata, jasno je da se radi o pravoj epidemiji i glavobolji i za policiju i za voditelje trgovačkih centara.

'Bombe su postavljene, poduzmite akciju'; 'Napad će se dogoditi u ovim trgovačkim centrima', glase neke od prijetećih poruka upućenih e-mailom. U nekim se porukama trgovačkim centrima šalju 'komercijalne ponude za evakuaciju posjetitelja' i upozorava ih se da će se redovito suočavati s ovim problemima, što mogu izbjeći ako uplate određen iznos novca.

Prijeti se i zakupcima u trgovačkim centrima, posebno većim tvrtkama koje dobivaju 'komercijalnu ponudu za smanjenje gubitaka': od njih se traži da 'utječu na vlasnike' i da 'na bilo koji način prikupe traženi iznos u roku od 24 sata'. U tom slučaju, tvrdi se, problemi će prestati.

  • +2
Dojave o bombama u splitskim šoping centrima, prosinac 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tportal je razgovarao s više predstavnika trgovačkih centara diljem Hrvatske te su potvrdili da su na dnevnoj bazi suočeni s prijetnjama ovog tipa. Katkad stižu na njihove adrese, katkad su upućene direktno policiji i MUP-u. Neki od njih potvrdili su da je ustanovljeno da ucjenjivači imaju ruske ili ukrajinske IP adrese.

'Ne možemo se ponašati kao da se ništa ne događa, ali ne možemo ni zatvarati centar svakog dana. Po toj praksi, u ovoj godini gotovo da ne bismo ni radili', kaže jedan od sugovornika.

Drugi sugovornik potvrđuje da se zapravo radi o klasičnim ucjenama i iznudama - u slučaju uplate traženog iznosa dojave bi prestale i prijetnje bi nestale. Problem muči voditelje šoping centara diljem Hrvatske, najčešće u Zagrebu i Dalmaciji, a ovog tjedna intenzivno u Istri i na riječkom području. Neki dobivaju prijetnje na hrvatskom jeziku i dva puta dnevno.

'Suradnja s policijom je izvrsna, ali cijela situacija je vrlo iscrpljujuća', kaže treći sugovornik tportala. Pitamo ga zašto se - za razliku od situacije otprije nekoliko mjeseci - trgovački centri ne prazne radi pregleda.

'Nakon što dojava pristigne, bilo na našu, bilo na adresu policije, započinju pretrage centara, a zaštitarske službe obilaze prostore u potrazi za sumnjivim predmetima i upozoravaju zaposlenike da im dojave ako primijete nešto. Odluka o zatvaranju de facto je prepuštena samom trgovačkom centru, pa i pojedinim dućanima. Da postoji stvarna ugroza, policija bi sasvim sigurno naredila kompletnu evakuaciju', objašnjava jedan od sugovornika tportala.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban / PIXSELL

S masovnim dojavama o postavljenim bombama diljem Hrvatske, po svemu sudeći, ne izlazi se u javnost kako se ne bi ohrabrilo ovakvo ponašanje. U Ministarstvu unutarnjih poslova za tportal objašnjavaju da je 'upućivanje anonimnih dojava značajno prisutno u većem broju država te policije svih država ostvaruju značajnu suradnju s Europolom po ovom pitanju'.

'U prvih 25 dana ove godine policija je zabilježila 39 lažnih uzbuna/anonimnih dojava. Policijski službenici su u svim navedenim slučajevima izašli na mjesto događaja, kontaktirali s odgovornim osobama u trgovačkim centrima te poduzeli potrebne mjere i radnje u cilju provjere istinitosti dojave, a odgovorne osobe poduzele su radnje iz svoje nadležnosti. Navedene radnje ne moraju u svim slučajevima uključivati evakuaciju objekta. Policija nije promijenila praksu postupanja po pitanju anonimnih dojava', odgovorili su iz MUP-a.

  • +22
Evakuacija Jokera zbog dojave o bombi Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

'Podsjećamo da upućivanje poziva ili poruka o lažnim dojavama za bombe nije bezazlena šala, već je riječ o kaznenom djelu za koje je propisana kazna zatvora do tri godine. Kazneno djelo lažne uzbune čini onaj tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe. Svaka takva dojava zahtijeva angažiranje hitnih službi, što može izazvati probleme jer dok policija ili druge službe tragaju za mogućom eksplozivnom napravom, možda upravo u tom trenutku netko doista treba pomoć policije', dodaju.

U MUP-u potvrđuju da evakuaciju prostora preporučuju samo u slučajevima u kojima procijene da je to neophodno, dakle prilikom požara ili ozbiljnih prijetnji.

'Potpuna evakuacija objekta, ako nisu ostvarene sigurnosne pretpostavke za ovakvu evakuaciju, nije najbolje rješenje jer bi mogla izložiti dodatnim opasnostima osobe koje se nalaze u objektu. Služba sigurnosti objekta dužna je prosuditi stanje sigurnosti i u dogovoru s voditeljem objekta donijeti odluku o načinu postupanja u slučaju opasnosti. U slučaju da se prilikom protueksplozijskog pregleda pronađe sumnjivi predmet, pristupa se evakuaciji osoba iz objekta', dodaje se u odgovoru tportalu.

Svaka zaprimljena dojava o bombama se istražuje, kažu, pa i putem međunarodne suradnje s drugim policijama koje tragaju za autorima e-mailova.