'SLUČAJ ĐAKOVO' I U DALMACIJI

Šokantno otkriće i kaznena prijava: Grad Split punih šest godina plaćao vrtoglave iznose pogrešnom klubu

26.09.2018 u 08:56

Bionic
Reading

U splitskoj gradskoj upravi pročešljali su svoje poslovne knjige i došli do otkrića koje ih je toliko zapanjilo da su promptno uputili kaznenu prijavu: Ustanovili su, naime, da je iz gradskog proračuna punih šest godina uplaćivan novac na pogrešan broj žiroračuna. Radi se o zasad neutvrđenoj svoti koja u svakom slučaju prelazi milijun kuna

Kako tportal doznaje, policija je proteklih tjedana obavila razgovore s više osoba, a kao ključni akter među njima pojavljuje se Ivo Zoković - predsjednik Malonogometnog kluba Split, u svom sportu jednog od najuspješnijih hrvatskih sportskih kolektiva. Njegov potpis nalazi se na svim ključnim dokumentima u ovom slučaju, pa tako i onima o višegodišnjem trošenju gradskog novca za koje se sada tvrdi da je bilo nenamjensko, odnosno zavaravajuće.

Pojednostavljeno rečeno, barem kako tvrde u splitskoj gradskoj upravi, cijelo vrijeme smatralo se da novac odlazi na račun ovog malonogometnog kluba, no umjesto toga uplaćivan je na račun sasvim drugoga - koji ima vrlo sličan naziv i u kojemu Zoković također obnaša dužnost predsjednika. Dakle 'originalni' klub zove se MNK Split, a paralelni ima naziv MNK FC Split.

Ovakva praksa trošenja gradskog novca ustanovljena je 2011. godine, kada se navodno radilo o tek pedesetak tisuća kuna, no u idućim godinama iznosi planirani u proračunu redovito su se penjali na 200 do 300 tisuća kuna. U vrijeme gradonačelnika Ive Baldasara ustanovljeno je pravilo da se javnim novcem pokrivaju 'troškovi natjecanja' - dakle putovanja, smještaja, prehrane sportaša i sličnih izdataka - a Zoković je novac isplaćen MNK-u FC-u Split cijelo vrijeme pravdao računima MNK Split.

  • +3
Finale futsal kupa, Nacional - Tommy Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Tportal je kontaktirao sa splitskim pročelnikom za sport Matom Omazićem, koji nije bio previše rječit. 'Da, uputili smo kaznenu prijavu i iz policije nam je sugerirano da ne izlazimo u javnost s detaljima ovog slučaja', kazao je za tportal.

Malonogometni klub Split osnovan je 1994. godine i u međuvremenu je u svom nazivu uvijek nosio i oznaku glavnog sponzora: od tvrtke Gašperov, preko Brodosplit inženjeringa, do Tommyja. Upravo splitski trgovački lanac u proteklih nekoliko godina izdašno je financirao klub, a sin vlasnika Zoran Mamić sjedio je na mjestu dopredsjednika. Neslužbene informacije govore da je i on bio zapanjen otkrićem priljeva novca na račun Zokovićeva kluba, pa je upravo iz tog razloga nedavno povukao ime svoje tvrtke iz naziva kluba. Mamić o tome nije želio javno govoriti za tportal, no navodno je zasad ipak zadržao status sponzora.

Splitska policija potvrdila je da provodi izvide povodom kaznene prijave iz Banovine.

Kontaktirali smo i s Ivom Zokovićem, koji nam je također kazao da po nalogu policije ne želi iznositi detalje slučaja, no uvjeren je da će prijava biti odbačena 'jer osobno nije imao nikakvu financijsku korist'.

Kako neslužbeno doznajemo, branio se tvrdnjom da se radi o modelu poslovanja preko cesija i paralelnih računa koji možda nije sasvim ispravan, no potpuno je uobičajen u hrvatskom sportu i navodno ga i danas koriste mnogi sportski klubovi, posebno u košarci i vaterpolu.

Njemu bliske osobe za tportal su objasnile da je MNK Split prije više godina bio jedna od žrtava stečaja Credo banke, kada su na naplatu došla dugovanja nastala tako što je banka pokrila troškove davnog nastupa u Ligi prvaka - koje suprotno obećanju nije podmirio Grad Split. Klub je zapao u blokadu i od svakog priljeva sredstava podmirivao se jedan njen dio, a Zokovićev 'paralelni slalom' novcem Tommyja i Grada Splita navodno je omogućio opstanak MNK Split, u kojemu trenira preko dvije stotine djece i sportaša.

Klub je nedavno i službeno deblokiran, no u splitskoj gradskoj upravi konsternirani su činjenicom da je to po svemu sudeći napravljeno mimo zakona. Osim podnošenja kaznene prijave policiji, ondje se istražuje kako gradski službenici nisu uspjeli uočiti to da OIB i naziv udruge kojoj su šest godina prosljeđivali novac ne odgovaraju svrsi navedenoj u ostalim službenim dokumentima.