KUPOVINA GLASOVA ILI SEOBA NARODA

Šokantno bujanje mađarskih birača na izborima! Na potezu je policija

16.09.2016 u 12:25

Bionic
Reading

Premda se u tijesnoj utrci između dva kandidata mađarske nacionalne manjine, Šandora Juhasa i Roberta Jankovicsa, razlika vrtjela oko tri posto, pa je još u neslužbenim rezultatima Juhas vodio, u konačnici je nakon obrade svih izbornih mjesta pobjedu odnio Jankovics s 52,95 posto, dok je dosadašnji zastupnik Juhas osvojio 47,08 posto glasova. A upravo je tih 300-tinjak glasova koji su donijeli prevagu bilo povod za optužbe o malverzacijama što se tiče njihova broja. Da je broj birača koji se deklariraju kao Mađari u osam mjeseci, od redovnih izbora u studenom 2015. do prijevremenih u rujnu 2016. godine, nabujao za čak 852 osobe, utvrdili smo uvidom u DIP-ovu dokumentaciju

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva iz 23. studenog 2015., u registru birača mađarske nacionalne manjine evidentirano je ukupno 9.129 glasača, dok službeni podaci za netom završene izbore govore o 9.981 biraču mađarske nacionalne manjine.

Upravo je na manipulacije u pogledu broja birača mađarske nacionalne manjine upozoravao Šandor Juhas prije same izborne utrke. On je, naime, oštro optužio svog protukandidata Roberta Jankovicsa za kupovinu glasova, odnosno izjašnjavanje pripadnika drugih nacionalnosti kao Mađara, uz određenu novčanu naknadu.

Što se događa na terenu, kaže Juhas, otkrili su tek na inicijativu Veljka Kajtazija, zastupnika Roma, jer je on dobivao dojave da se Romi deklariraju kao Mađari.

'Nakon objave popisa birača konstatirali smo da je oko 369 novoupisanih Mađara na području Osječko-baranjske županije. Najindikativniji je bio Čeminac, mala općina u kojoj je konstantno opadao broj Mađara, a onda je iznenada, nekoliko tjedana prije izbora, sa 68 taj broj skočio na 96', kaže Juhas, dosadašnji zastupnik mađarske nacionalne manjine i kandidat Saveza mađarskih udruga. Kako je istaknuo, riječ je u nekim slučajevima i o kompletnim obiteljima koje nemaju veze s mađarskom zajednicom, ali su registrirane kao birači i sada, nakon izbora, vratit će se u svoje zajednice.

'Sramotno je, naprosto nemam riječi. To su mala mjesta u kojima svatko svakog zna i sad najednom osobe hrvatske ili srpske nacionalnosti dolaze glasovati kao Mađari. Ljudima je zbog takve situacije bilo neugodno, a onda, da bi se to izbjeglo, upisivali su ih u druge općine', ističe.

Istražiti opadanje odnosno bujanje broja birača

Usporedili smo broj birača koje je DIP registrirao na izborima u studenom 2015. i ovim nedavnima 11. rujna u Općini Čeminac, koja se spominje kao najindikativniji primjer pripisivanja birača većinskog naroda među manjinske. Sukladno tome, u Općini Čeminac na izborima za 4. izbornu jedinicu DIP je lani registrirao ukupno 2.407 birača, od kojih je na redovite parlamentarne izbore izašlo 1.625. Tijekom osam mjeseci broj birača u Čemincu se smanjio za 83 osobe, na 2.324, pa je na prijevremene izbore u rujnu izašlo njih 1.393. Zbog optužbi da su, osim Hrvata sa socijalnog ruba, među pripadnike mađarske manjine upisivani Romi, provjerili smo broj birača te nacionalne manjine u DIP-ovim izbornim podacima za 2015. odnosno 2016. godinu. Iako je i ovdje došlo do značajnog povećanja, valja istaknuti kako se u registru birača za listu s koje zastupnike biraju Romi, osim ove manjine, nalaze pripadnici još 11 nacionalnosti (Austrijanci, Bugari, Nijemci, Poljaci, Rumunji, Rusini, Rusi, Turci, Ukrajinci, Vlasi i Židovi). Za tu je zbirnu manjinsku listu na lanjskim izborima moglo glasovati 14.093 birača e da bi taj broj do rujanskih izbora porastao na 14.767. Kad se sve zbroji i oduzme, u osam mjeseci taj se broj povećao za 674 birača. Uslijed čega je došlo do tog značajnog povećanja broja birača – nadležni u državi bi trebali istražiti.

Za tportal.hr je cijelu priču potvrdila Zorica Blažević iz Kamenca, jedna od osoba koje su na taj način uvrštene u popis birača mađarske nacionalne manjine iako je Hrvatica.

'U moje dvorište došla je djelatnica belomanastirskog Centra za socijalnu skrb i gospodin Jankovics, kojeg osobno ne poznam. U prvom trenutku nisam ni shvatila što se traži od mene. Onda mi se gospođa objasnila da ću dobiti 200 kuna i da će njezin sin doći po mene i odvesti me da se upišem kao Mađarica', kaže Zorica Blažević te dodaje kako su joj objasnili da se dva tjedna poslije izbora može vratiti svojoj nacionalnosti.

'Osim obećanja o boljoj socijalnoj pomoći, agitatorica nije prezala ni od zastrašivanja. 'Rekla je da će mi uzeti kuću i sina i da ćemo imati problema s policijom, a ja sam se onda uplašila', žali se gospođa Blažević.

Zbunjena svim tim događanjima, savjet je potražila od načelnika općine koji ju je umirio riječima da nitko ne može vršiti pritisak na nju i zahtijevati od nje da glasuje protiv svoje volje.

No po riječima novoizabranog mađarskog predstavnika Roberta Jankovicsa, situacija je obrnuta, a kako kaže, i on je osobno upozoravao unatrag dva tjedna da pojedine političke stranke sklone gospodinu Juhasu pripisuju, Hrvate prije svega, ali i druge nacionalnosti, među Mađare, a sve, ističe, da bi gospodin Juhas dobio veći broj glasova.

'To se na određenim biračkim mjestima vidjelo i tijekom izborne noći, međutim ova prljava kampanja i laži gospodina Juhasa, koje su obilježile njena posljednja dva tjedna, obile su mu se o glavu jer dobiti ovakvom razlikom gospodina Juhasa je dosta značajna stvar', prokomentirao je za tportal Jankovics.Usporedbe radi, na prošlim izborima Jankovics je dobio 2.198 glasova, a na ovima čak 533 više, odnosno 2.731. Istovremeno, Juhas je na izborima otprije osam mjeseci ostvario pobjedu s ukupno 2.218 glasova, a na ovima je pretrpio poraz s potporom 2.420 glasača. Drugim riječima, od bujanja broja mađarskih birača čini se da je, imajući u vidu izborni rezultat, više profitirao Jankovics.

Što se tiče svjedočenja o njegovom posjetu pojedinim obiteljima, prozvani Jankovics to oštro odbacuje: 'Ni kod koga nisam bio, a ako je takvo nešto rečeno, to je čista laž. Gospodin Juhas je obilazio neke ljude, Mađare u Karancu, i imam izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika jedne od gospođa, kojom se potvrđuje da su izjave lokalnim medijima dane pod izravnom prijetnjom gospodina Juhasa. Ništa od toga nije istina i sve je to bio alibi gospodina Juhasa jer mu se na kraju ta kampanja obila o glavu', tvrdi Jankovics iz Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.On kaže kako je za njegov izborni uspjeh bilo ključno to što je na prošlogodišnjim redovnim parlamentarnim izborima svojim glasačima poručio 'pamet u glavu'.

'Ulog je golem – važno je tko će nas zastupati u Hrvatskom saboru, kroz koga će nas gledati pripadnici većinskog naroda. Imam dojam da je sazrelo vrijeme za promjene i odlučnu suradnju Zagreba s Mađarima i da će dašak vjetra promjena unutar mađarske zajednice prerasti u propuh', izjavio je tada za medije. Zahvaljujući svojim biračima na potpori, Jankovics je, javlja Radio Baranja, podsjetio na obećanje iz predizborne kampanje i na 12 milijuna kuna iz proračuna Republike Mađarske namijenjenih poduzetnicima Mađarima.

SaveSaveSave