APOKALIPSA U VELJAČI 2013.

Šokantan video o napadu Irana na Izrael

06.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

U apokaliptičkoj viziji izraelske propagande, u veljači 2013. Izraelu stiže nuklearni napad iz Irana. Autor filma s posebnim efektima, koji je postao hit na YouTubeu, kaže da je Hitleru trebalo pet godina da uništi Židove te da će Ahmadinedžadu, ako ga se ne zaustavi, za to trebati samo pet minuta i jedna do dvije atomske bombe

U amaterskom radu mladoga filmaša Ronena Baranyja, naslovljenom 'Posljednji dan Izraela', iranski zrakoplovi u niskom letu nad Izraelom ispuštaju atomsku bombu. Kratki video ima za cilj pripremiti Izraelce za strašan napad koji bi se mogao dogoditi ako ne bude spriječen nuklearni program iranskoga predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je, podsjećamo, nebrojeno puta kazao da Izrael 'mora nestati'.

Video je samo odraz diskusije koja godinama dominira izraelskim javnim mnijenjem, dok raste uvjerenje da bi bilo manje zlo napasti Iran sada, dok još nema atomsku bombu, nego sačekati da ju dobije.

Sam Barany sprema se za najgore, pa je pokazao ekipi Sky Newsa atomsko sklonište u zgradi u kojoj živi istaknuvši da se na odlazak u njega psihološki i fizički sprema i djecu u vrtiću, uključujući vlastitu.

Postoji i lista čekanja za gas maske, a vlasti posvuda pojašnjavaju građanima gdje će se moći skloniti u slučaju napada na Izrael.

Barany sve to tumači mirno i bez panike, dajući do znanja da ne priprema svoje sklonište za vrlo skoru uporabu: 'Tek sam par puta ovdje dolje, ali moje dijete prolazi vježbe u skloništu u vrtiću.'

Javnost je ipak podijeljena oko potrebe da se napadne Iran, uz laganu prednost onih koji smatraju da je bolje postići diplomatsko nego vojno rješenje krize. No ista istraživanja pokazuju rašireno uvjerenje da bi nuklearno ojačani Iran bio egzistencijalna prijetnja Izraelu, dok izraelski dužnosnici jasno poručuju da neće dozvoliti Iranu da dođe do te točke – ugrožavanja Izraela nuklearnim oružjem.

Postoje mnogi izvještaji (a o tome smo ovdje već dosta pisali) da Izrael kani napasti Iran do kraja ove godine, možda i tijekom ljeta.

'Možda su sve glasine dio nekog plana i ja se ne bih dao zanositi cijelom tom ratnom retorikom', kazao je David Horovitz, urednik online lista Times of Israel.

On tvrdi da je izraelski interes dati svijetu do znanja da je zemlja spremna izvesti napad na Iran možda baš zato jer vlada u Tel Avivu to ne želi učiniti. 'Oni koji znaju, ne govore, a oni koji govore, ne znaju što se događa', dodao je Horovitz.

Jedan od razloga jake kampanje možda je u nastojanju da se primora Rusiju da također uvede sankcije režimu u Teheranu.