urediti zakon

Socijalni radnici apeliraju: Omogućite gej parovima posvajanje djece

19.06.2017 u 19:05

Bionic
Reading

Hrvatska komora socijalnih radnika objavila je priopćenje u kojem je pozvala državu da bolje uredi zakonski okvir koji trenutno onemogućava da istospolni životni partneri budu posvojitelji djece, ali da pri tom uzme u obzir rezultate relevantnih znanstvenih istraživanja koji ne nalaze važnije razlike u prilagodbi i razvoju djece odgojene i odrasle s roditeljima homoseksualne orijentacije i onih odraslih s roditeljima heteroseksualne orijentacije

Prije nešto više od dva mjeseca na stranicama tportala imali ste prilike pročitati priču gay para iz Zagreba i s problemima na koje nailazi prilikom pokušaja posvojenja djeteta.

Josip i Marko (stvarana imena poznata redakciji) zbog toga što im je odbijen pristup sustavu posvajanja djeteta tužio je na Upravnom sudu Republiku Hrvatsku zbog diskriminacije homoseksualnog para u životnom partnerstvu.

Tužbu u njihovu ime podnijela je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić nakon što je nadležni Centar za socijalnu skrb najprije odbio njihov zahtjev, a nakon toga resorno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nije našlo shodnim ni odgovoriti na njihovu žalbu.

Dva mjeseca kasnije na Facebooku se oglasila se Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) koja ističe da Obiteljski zakon jasno navodi koje su zakonske pretpostavke za posvojenje.

'Dijete mogu posvojiti bračni i izvanbračni drugovi zajednički, jedan bračni ili izvanbračni drug ako je drugi bračni ili izvanbračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta, jedan bračni, odnosno izvanbračni drug uz pristanak drugog bračnog, odnosno izvanbračnog druga te osoba koja nije u braku ili izvanbračnoj zajednici', navodi HKSR citirajući Zakon.

Ističu da je postojanje pretpostavki na strani posvojitelja koje su propisane Obiteljskim zakonom dužni su utvrditi stručni radnici centra za socijalnu skrb, a ukoliko zakonom propisane pretpostavke nisu ispunjene, osobe ne mogu dobiti pozitivno stručno mišljenje kao potencijalni posvojitelji; neovisno o njihovim motivima, osobinama, znanjima i vještinama, materijalnom statusu i stambenim prilikama.

'Socijalni radnici koji provode postupke posvojenja, kao državni službenici s javnim ovlastima, dužni su donositi rješenja utemeljena na zakonu, a zakonitost rješenja, kao i pravilnost utvrđivanja činjeničnog stanja, provjerava se od strane drugostupanjskog tijela te od strane nadležnih sudova', ističe HKSR.

Napominju da posvojenje djece od strane istospolnih životnih partnera nije regulirano Obiteljskim zakonom te iz njegovih odredbi proizlazi kako je moguće da posvojitelji budu osobe koje nisu u braku ili izvanbračnoj zajednici, ali nije moguće da posvojitelji budu životni partneri.

'Uzevši u obzir spomenute odredbe Obiteljskog zakona kao i Zakon o životnom partnerstvu smatramo kako je to područje potrebno adekvatnije i jasnije zakonski regulirati', napominje HKSR i dodaje da se oni kao sami stručnjaci nalaze u raskoraku između vrijednosti i zakonskog okvira u situacijama kad nije svim osobama omogućen jednak pristup pravima.

Ističu da se socijalni radnici zalažu za sustav koji će biti nediskriminatoran i koji će osiguravati zaštitu prava svakog čovjeka.

'Također želimo naglasiti kako je prilikom donošenja zakonskih rješenja koja reguliraju područje posvojenja potrebno uzeti u obzir rezultate relevantnih znanstvenih istraživanja koji ne nalaze važnije razlike u prilagodbi i razvoju djece odgojene i odrasle s roditeljima homoseksualne orijentacije i onih odraslih s roditeljima heteroseksualne orijentacije, te su kvaliteta obiteljskih odnosa i poticajno okruženje najvažniji čimbenici za pravilan razvoj djeteta kroz koje će ono moći ispuniti sve svoje potencijale.

Stvoriti poticajno okruženje za pravilan razvoj djeteta u obitelji, misija je socijalnih radnika i osnova našeg djelovanja', zaključuje se u priopćenju HKSR-a. Priopćenje  HKSR-a razveselilo je Josipa i Marka posebno jer su svoj stav potkrijepili znanstvenim spoznajama na tu temu.

'Iznimno nas to veseli. Kao što smo već nekoliko puta naglašavali, naši kontakti s djelatnicima centra za socijalnu skrb bili su korektni, ugodni i tu nije bilo nikakvih problema.

Ne ulazeći u polemiku oko pravne interpretacije trenutnog zakonskog okvira, želimo reci da podržavamo i da nas raduje zahtjev Komore prema zakonodavcu da bolje i jasnije pravno regulira pitanja obiteljskog života i roditeljstva svih građana i građanki RH, pa tako i onih koji su sklopili životno partnerstvo. Hvala Komori na podršci  u našim nastojanjima da postanemo roditelji', kazao je zagrebački gej par za tportal.