SURFIN' TITAN

Snimljeni prvi valovi na vanzemaljskom moru

18.03.2014 u 11:50

Bionic
Reading

Nakon mnogo godina potrage na najvećem Saturnovom mjesecu Titanu konačno su snimljeni prvi valovi na nekom vanzemaljskom oceanu, objavili su u ponedjeljak NASA-ini znanstvenici

Legendarna letjelica Cassini, koja je ljubitelje svemira već počastila nebrojenim sjajnim fotografijama, pratila je 2012. i 2013. odbljeske sunčeva svjetla u Titanovom moru ugljikovodika koje se zove Punga. Valovi koje je zabilježila na inače mirnoj površini nisu veliki, visoki su možda dva centimetra, pa se bolje mogu opisati kao mreškanja, objasnio je na Konferenciji lunarnih i planetarnih znanosti Jason Barnes sa Sveučilišta Idaho.

No stručnjaci očekuju da bi u narednih nekoliko godina mogli narasti jer će sjeverna hemisfera Titana, na kojoj se nalazi veći dio njegovih mora, izaći iz zime i ući u proljeće.

'Čini se da se Titan počinje talasati', rekao je Ralph Lorenz, planetarni znanstvenik sa Sveučilišta Johns Hopkins u Marylandu.

'Oceanografija više nije znanost ograničena isključivo na Zemlju', dodao je.

Na brojnim preletima iznad Titana Cassini je otkrio mnogo malenih jezera i velikih mora metana, etana i drugih spojeva iz skupine ugljikovodika. Na površini golemog mjeseca padaju kiše koje potom isparavaju i stvaraju složene vremenske uvjete koji vjerojatno uključuju i vjetrove.

No NASA-ina sonda sve do nedavno nije uspjela otkriti nikakva mreškanja na površini Titanovih mora – ona su izgledala mirna i glatka poput ogledala. Jedan od razloga tome mogla bi biti činjenica da su tekući ugljikovodici viskozniji od vode pa ih je teže pokrenuti. Drugi bi mogao biti taj što vjetrovi na Titanu nisu dovoljno jaki da izazovu njihovo mreškanje.

Lorenz i njegovi kolege još su 2010. predvidjeli da bi s dolaskom proljeća Titanovi vjetrovi mogli osnažiti. No budući da Satrunu i njegovim mjesecima treba 29 zemaljskih godina za jedan okret oko Sunca, na početak smjene godišnjih doba trebalo je čekati godinama.

Na snimkama mora Punga spektrometri letjelice Cassini zabilježili su četiri osobito sjajna piksela koji nalikuju na odsjaje sunca kakvi se mogu vidjeti na zemaljskim morima u suton iz zrakoplova. Kalkulacije su pokazale da je visina valova tek nekoliko centimetara.

'Nemojte stoga još pripremati daske za surfanje na Titanu', našalio se Barnes na konferenciji.

Znanstvenici ističu da će ovo otkriće još morati potvrditi u budućim istraživanjima jer postoji mogućnost da se svjetlost reflektirala od nekih vlažnih kamenčića, a ne od valova.

U prilog postojanju valova govori jedna druga studija u kojoj je prošlo ljeto na moru Ligeia snimljen svijetli otok koji je 16 dana kasnije nestao. Znanstvenici vjeruju kako je moguće da je misteriozni otok zapravo bio namreškana površina pokrivena brojnim valićima.