REKORDNA NEMAN

Snimka ulova golemog aligatora obišla svijet

07.04.2016 u 10:35

Bionic
Reading

Jedan stočar s Floride, zajedno sa svojim sinom, vodičem i dvojicom lovaca, prošli je tjedan na imanju ubio rekordno velikog aligatora dugog 4,57 metara, teškog 363 kg, koji se očito hranio njegovom stokom, javljaju američki mediji

Lee Lightsey, vlasnik Outwest Farmsa u Okeechobeeju, otkrio je golemu neman u jednom pojilištu na svojem privatnom posjedu.

'Bili smo u lovu na divlje svinje kada smo naišli na aligatora. Na posjedu ima prirodnih jezeraca i potoka na kojima krave piju', rekao je vodič Blake Godwin za CNN.

'Ondje ima puno aligatora. Sada je početak sezone parenja. Ovaj je bio velik', dodao je Lightsey.

Aligator je bio toliko golem da su ga iz vode morali izvući uz pomoć bagera.

Lightseyjev sin Mason fotografirao se pored trofeja kako bi se vidjelo koliko je velik. Fotografija je objavljena na Facebooku. Snimke su obišle svijet tako da su u nekoliko dana na YouTubeu pogledane više desetaka tisuća puta.

Lightsey kaže da je to najveći aligator na kojeg je naišao u posljednjih 20-ak godina.

'Mada je ova životinja golema, nije me iznenadila činjenica da postoji. U posljednjih 20-ak godina naišli smo na dosta aligatora koji su bili tek nešto manji. Ono što je posebno privuklo našu pozornost jest činjenica da se ova životinja, kako se čini, hranila mojom stokom jer smo u vodi našli otkinute dijelove njihovih tijela. Bio je to monstrum kojeg smo morali ukloniti', rekao je za Snopes Lightsey čija kompanija organizira lov na aligatore, divlje svinje i divlje purane.

Najveći aligator koji je do sada ulovljen na njegovim 'safarijima' bio je dug oko četiri metra. Za lov na aligatore dužine preko četiri metra Lightsey naplaćuje 10.000 dolara, a za manje 4.500 dolara. Od 1988. godine, kada je započeo s komercijalnim lovom, na njegovom je imanju odstrijeljeno oko 5.000 aligatora. No Lightsey ističe da u lovu uvijek vode računa da životinje ne pate.

Američki aligatori žive na jugozapadu SAD-a. Procjenjuje se da ih u dvije savezne države, u Floridi i Louisisani, ima više od dva milijuna. Južna Florida jedino je mjesto na svijetu gdje u rijekama i jezerima, žive rame uz rame, zajedno s krokodilima. Američki aligatori spadaju među šest od ukupno 23 vrste velikih krokodila koji napadaju ljude. No uglavnom su manje agresivni od drugih, većih vrsta krokodila i izbjegavaju ljude koji im nisu prirodan plijen. Njihovi napadi mogu biti smrtonosni i zbog infekcija. Od 1948. do danas na Floridi je zabilježeno 275 napada na ljude (oko pet godišnje). Od toga je najmanje 17 bilo smrtonosno. Kako brojke jasno pokazuju, ljudi su puno opasniji za aligatore nego obratno.