KAO CARPENTEROV HOROR

Snimali rijetku pojavu pa nestali u njoj!

26.05.2014 u 11:12

Advekcijska magla
Bionic
Reading

Andrew Ballard (24) i njegov otac Spencer, nisu ni slutili da će im se ribički izlet na jezeru Michigan prošle srijede pretvoriti u bizarnu meteorološku avanturu

Naime, dvojac je u čamcu iznenadila i ubrzo progutala relativno rijetka pojava, tzv. advekcijska magla, koja se ponekad u kasno proljeće može vidjeti i na Jadranu.

Advekcijska magla nastaje kada nad vodama mora ili jezera koje su još hladne struji topli zrak. Vodena para u zraku u kontaktu s hladnom vodom se rashlađuje do rosišta, kondenzira se i pretvara u gust oblak koji se postupno širi. Vidljivost u njemu ponekad pada gotovo do nule.

U našim krajevima obično je stvara jugo koji donosi topao, vlažan zrak. Zna se dogoditi da vjetar ovu aglu nanese i na kopno.

'Vidjeli smo niske oblake udaljene dvadesetak milja', rekao je Ballard za Detroit News.

'Kako su se približavali našem čamcu, otkrili smo da su vrlo nisko nad vodom. Pomislili smo da bismo trebali spremiti štapove i krenuti prema obali, no bili smo previše znatiželjni. Ostali smo vidjeti kako će biti kada nas prekriju', ispričao je Andrew.

Kada je oblak stigao, vjetar se pojačao, a valovi su narasli. Povremeno, kada bi se magla malo razišla, Ballardi su mogli vidjeti nebo i duge na njemu.

Andrew kaže da su se potpuno izgubili tako da su se na obalu uspjeli vratiti samo zahvaljujući GPS-u. Zanimljivu snimku na YouTubeu je u nekoliko dana već pogledalo gotovo 700.000 ljudi.