STIGLA PRAVA ZIMA

Snijeg paralizira Hrvatsku: Muke u prometu, u Gorskom kotaru nema nastave, u pomoć priskače vojska

22.02.2018 u 07:43

Bionic
Reading

Oblačno, u unutrašnjosti sa snijegom, češćim i obilnijim u zapadnim te u gorskim krajevima gdje će uz novi snježni pokrivač biti i snježnih zapuha, prognoza je za četvrtak, a ponegdje u unutrašnjosti, ponajprije na krajnjem istoku, bit će oborina na granici snijega i kiše koja se može smrzavati na hladnoj podlozi

Zbog zimskih vremenskih uvjeta, snijega i olujnog vjetra nema nastave u školama u Delnicama i Brodu na Kupi, izvijestila je u četvrtak pročelnica Primorsko-goranske županije za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, najavivši da sutra vjerojatno neće biti nastave ni u školama u Skradu i Moravicama.

Stilin je kazala kako je slična situacija u Hreljinu kraj Rijeke, gdje je bura iščupala ogradu ispred škole.

  • +9
Snijeg u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je u četvrtak odluku da se Hrvatska vojska u skladu sa svojim mogućnostima uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena, tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije.

 'Oružane snage  Republike Hrvatske angažiraju se u pomoć civilnim institucijama i građanima kad kapaciteti institucija i organizacija nadležnih za zaštitu i spašavanje nisu dovoljni', priopćilo je Ministarstvo obrane.

U četvrtak u istočnoj Hrvatskoj i dalje većinom oblačno sa snijegom, osobito u prvom dijelu dana, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar. Temperatura uglavnom između -1 i 3 °C. Podjednake vrijednosti bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz nastavak oblačnog vremena, te sa snijegom, uz stvaranje novog snježnog pokrivača ponegdje i višeg od 10 cm. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, donosi u svojoj prognozi HRT.

>>> Dobro se informirajte krećete li na put: snijeg izazvao brojne zastoje i zatvorio promet

Na sjevernom Jadranu i u gorju većinom oblačno i vjetrovito. Uz obalu kiša, ali može biti i snijega nošenog burom. U gorju snijeg i novi snježni pokrivač, mjestimice viši i od 20 cm, a ponegdje će biti i snježnih zapuha. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, mjestimice i orkanska.

  • +3
Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Temperatura u gorju od -5 do -1 °C, uz obalu između 2 i 7 °C. U Dalmaciji promjenljivo do pretežno oblačno mjestimice s kišom, a u unutrašnjosti ponegdje susnježicom i snijegom. Puhat će umjerena i jaka bura, mjestimice i s olujnim udarima, a na južnom dijelu istočnjak i jugo. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 7 °C, u unutrašnjosti oko 0 °C, a najviša dnevna između 6 i 11 °C.

  • +6
Bura na Kvarneru - prevrnuti kamion na čvoru Križišće Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanješić

I na jugu Hrvatske promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru mjestimice i jako jugo, uz obalu ponegdje i istočnjak. Temperatura zraka uglavnom između 7 i 12 °C. Od petka...

  • +10
Snijeg u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

U petak u unutrašnjosti i dalje većinom oblačno, povremeno sa snijegom, uz novi snježni pokrivač.

U subotu postupan prestanak snijega i djelomično razvedravanje, a u nedjelju bi snijega ponovo moglo biti u gorju i unutrašnjosti Dalmacije.

  • +11
Snježna idila u zagrebačkom parku Tuškanac Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Od nedjelje će biti osjetno hladnije, uz mogućnost mjestimičnih naleta snijega. Na Jadranu u petak promjenljivo i pretežno oblačno povremeno s kišom, a na sjevernom i srednjem dijelu ponegdje susnježicom i snijegom nošenog burom. U subotu djelomice sunčano i uglavnom suho, a od nedjelje bi susnježice i snijega moglo biti i u Dalmaciji. Bit će vjetrovito s jakom i olujnom burom, ponegdje na udare i orkanskom, a u petak na južnom dijelu još istočnjak i jugo.

  • +26
Snijeg u Delnicama Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Dok je većina Hrvatske pod snježnim pokrivačem, na obali nemaju takvih problema i vrijeme je mnogo ljepše, novinar tportala je kamerom uhvatio život na splitskoj Rivi.