NA PUT AKO MORATE

Snijeg otežava promet, otkazuju se utakmice

06.01.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Otežano se vozi zbog snijega, poledice i ledene kiše u većem dijelu unutrašnjosti, posebice kroz Gorski kotar, Liku i na sjeveru zemlje. U Dalmaciji, Istri i Slavoniji kolnici su mokri i skliski od kiše. Vozače HAK upozorava da voze opreznije, na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanje

Na autocesti A 6 Rijeka-Zagreb, od 10 sati ukinuti su zimski uvjeti, te je prohodna za sva vozila.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocesti A 7 Rijeka-Rupa, državnoj cesti D 1 od GP Macelj do Udbine, te na cestama kroz:
Liku.

Na graničnom prijelazu Bregana pojačan je izlaz osobnih vozila.

Trajekti plove redovito.

Prognoza za Hrvatsku - i dalje snijeg

Oblačno, na Jadranu povremeno kiša, a u većini kopnenih krajeva snijeg, izvještava Meteo.hr. U Lici i Slavoniji mjestimice i kiša, koja će se smrzavati na tlu. Poslijepodne prestanak oborina, a navečer u većini krajeva i prolazno razvedravanje. Vjetar u unutrašnjosti slab. Na otvorenom moru sjevernog Jadrana umjeren do jak sjeverozapadnjak, uz obalu bura, dok će na srednjem i južnom dijelu puhati jugozapadni i južni vjetar. Temperatura zraka između -3 i 2, na sjevernom Jadranu 5 do 9, na srednjem i južnom od 11 do 16°C.

Stiže grijanje u zapadni dio Zagreba

Zapadni dio Zagreba trebao bi uskoro biti potpuno opskrbljen grijanjem i toplom vodom, potvrđeno je iz Hrvatske elektroprivrede.

Zbog puknuća magistralnog cjevovoda na Rudeškoj cesti, zapadni dio Zagreba, odnosno 50.0000 ljudi u 17.000 kućanstava od jučer ujutro je bez grijanja i tople vode. Iako je cjevovod tijekom noći popravljen, dogodio se novi kvar.

Prilikom stavljanja cijevi u pogon došlo je do blokade ventila, nažalost zbog toga puštamo 20-30% grijanja. Kvar bi mogao biti popravljen uskoro, izjavio je za HTV glasnogovrnik HEP-a Radovan Milišić. No sada je i taj kvar popravljen pa se grijanje postupno vraća u zapadni dio grada.

Dio Like bez struje

Kiša koja se ledi uzrokovala je velike kvarove i štete na 10 i 20 kilovoltnim dalekovodima u Lici pa su mnoga naselja jutros povremeno bez električne struje.

Kako se doznaje od direktora gospićke "Elektrolike" Nikole Šulentića, od tereta leda oštećeni su dalekovodi koji strujom opskrbljuju Podlapaču, okolicu Plitvica, Brušane, Lovinac i druga naselja, a bez struje nekoliko su puta bili i potrošači u gradu Gospiću.

Sve ekipe električara su na terenu. "Očekujemo da će se stanje u opskrbi električnom strujom stabilizirati tijekom dana", kazao je Šulentić Hini.
Jaka poledica otežava i promet. Na svim cestama kroz Liku vrijede zimski uvjeti vožnje. 
Zbog snijega u Europi otkazane utakmice i snimanje sapunica

Velike količine snijega i leda otežali su promet u Europi u utorak navečer i u noći na srijedu, osobito na sjeveru Engleske i u Škotskoj.

Većina zračnih luka i škola zatvorena je na području Manchestera, a nogometne utakmice se otkazuju diljem Engleske, jer meteorolozi predviđaju da će pasti do 40 cm snijega.

Zračni promet je prekinut ili je otežan u većini zračnih luka u zemlji, bilo da je riječ o londonskim Heathrowu, Lutonu i Gatwicku, ili pak o zračnim lukama u Leedsu, Liverpoolu, Glasgowu, Edinburghu i Manchesteru.

Utakmice polufinala engleskog Liga kupa između Blackburna i Aston Ville te Manchester Cityja i Manchester Uniteda koje su se trebale igrati u utorak i u srijedu navečer odgođene su za 19. i 20. siječnja.

I snimanje sapunica poput "Coronation Street" i "Emmerdalea" otkazano je zbog nedolaska statista.

Prosinac 2009. u Britaniji je bio najhladniji od 1995., a stanje će tijekom vikenda dodatno pogoršati ledeni vjetar iz Sibira.

U Njemačkoj se živa u termometrima tijekom noći spustila na minus 19 Celzijevih stupnjeva, a Normandija, Bretanja i središnji predjeli Francuske bili su pod snijegom koji je ozbiljno poremetio cestovni promet.

U Švicarskoj zbog vala hladnoće u dolasku kasne zrakoplovi iz Pariza i Amsterdama, a u polasku iz Ženeve.