sredozemna ciklona

[FOTO] Snijeg diljem Hrvatske; od Dalmacije preko Like sve do Medvednice, na Zavižanu 140 centimetara

25.01.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Kako je i bilo najavljeno, sredozemna ciklona, čiji će se centar danas premjestiti preko Jadrana, intenzivno djeluje na vrijeme. Od ranog jutra se naoblačilo, a oborine su s mora stigle tijekom prijepodneva. Veći dio Zagore zahvatio je snijeg. Snijeg pada u Drnišu, Sinju, Dugopolju, trogirskom i kaštelanskom zaleđu, u mosorskim naseljima Dubrava, Gornje i Donje Sitno, Trilju, Šestanovcu, okolici Imotskog…

Područje Cetinske krajine već je prekrilo do par centimetra snijega, a zbog zimskih uvjeta na cestama, potrebna je zimska oprema, javlja Dalmacija danas.

Temperature zraka su od -5°C na Svetom Juri na Biokovu do toplih 11°C na jugu Dalmacije. Uz obalu pada kiše, no snijeg pada u neposrednoj blizini Splita i spustio se do samo 300 metara nadmorske visine na području Donjeg Sitnog.

  • +29
Snijeg u Dalmatinskoj zagori Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Obilnije oborine se očekuju danas poslijepodne, a prestanak tijekom večeri. U dijelovima Zagore može pasti preko 10 centimetara snijega.

Šibenik Meteo javlja da je dio šibenskog zaleđa sredinom dana zahvatio snijeg koji je uskoro stvorio i tanji snježni pokrivač u najsjevernijim dijelovima Šibensko-kninske županije.

Snijeg je najobilnije padao na širem kijevskom i kninskom području gdje je uzrokovao i manje probleme u odvijanju cestovnog prometa. Povremeno gust padao je i na širem drniškom području ali tu se ipak manje zadržao na tlu.

Gust snijeg pada i u Lici i Gorskom kotaru, a iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit naveli su da je situacija kod njih i dalje nepovoljne za posjete te da je po zadnjim mjerenjima na Zavižanu je izmjereno oko 140 cm snijega.

  • +2
Snijeg u Gračacu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

'U narednom periodu očekuje se i pogoršanje vremena (nove oborine, još niže temperature te jak vjetar). Posjećivanje Parka do daljnjega nije moguće i posjetitelji koji posjećuju Park čine to na vlastitu odgovornost', stoji u objavi.

Snijeg je zabjelio i zagrebačku Medvednicu gdje su građani pohrlili na zimske radosti.

Snijeg na Sljemenu Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL